Polpettone- świąteczna pieczeń

Polpettone- świąteczna pieczeń
Dania obiadowe
4
Łatwe
1h
Ocena 4

Składniki

  • 700g mielonej wołowiny
  • 100g grana padano 
  • 1 jajko
  • 1/2 kieliszka białego wina wytrawnego
  • drobno posiekana pietruszka - pęczek 
  • drobno posiekany rozmaryn - ok 1 łyżka 
  • sól 
  • pieprz
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 200g szynki gotowanej 
  • 250-300g blanszowanego szpinaku 
  • 200g sera mozzarella w plastrach 
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 200g boczku w plastrach 
  • rozmaryn 

Krok 1

W dużej misce umieszczamy mięso mielone. Dodajemy ser grana padano, jajko, 1/2 kieliszka białego wina, drobno posiekaną pietruszkę i rozmaryn, 3 łyżki bułki tartej. Doprawiamy obficie pieprzem i solą.  Całość porządnie mieszamy. Mięso wykładamy na papier do pieczenia. Formujemy prostokątny plaster o grubości ok 1- 1,5cm.  Na mięsie układamy warstwami plastry szynki, cienkie plastry sera mozzarella oraz szpinak. Na środku układamy wzdłuż 4 jajka. 

 

Krok 2

Z pomocą papieru do pieczenia ostrożnie zwijamy  w roladę.  Na całej długości rolady kładziemy plastry boczku. Wraz z papierem przekładamy na blachę do pieczenia.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na około 45 minut. 

 

Możemy podać z ziemniakami, marchewką z groszkiem lub ulubioną sałatką. 

 

 

Polecamy na Wielkanoc. Smacznego.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

13
00
 

0,4 kg

32,50 zł/1 kg

8
19
 

0,1 kg

81,90 zł/1 kg

12
39
 

10 szt.

1,24 zł/1 szt.

5
69
 

1 szt.

6
69
 

1 szt.

1
79
 

0,25 kg

7,16 zł/1 kg

1
29
 

0,02 kg

64,50 zł/1 kg

3
09
 

0,4 kg

7,73 zł/1 kg

6
49
 

0,45 kg

14,42 zł/1 kg

2
65
 

0,125 kg

21,20 zł/1 kg

4
00
 

0,06 kg

66,67 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu