Placki ziemniaczane z gulaszem z boczniaków

Placki ziemniaczane z gulaszem z boczniaków
Dania obiadowe
2
Łatwe
50min

Składniki

  • 500 g ziemniaków JZNC
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko Carrefour Bio
  • szczypta soli
  • olej słonecznikowy Carrefour Bio

gulasz:

  • 200 g boczniaków
  • 2 czerwone papryki
  • 1 zielona papryka
  • cebula
  • łyżeczka cukru trzcinowego Carrefour
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 100 ml passaty pomidorowej Carrefour Bio
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego Carrefour Bio

opcjonalnie:

  • 2 łyżki sosu sojowego

Krok 1

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Odsączamy z nadmiar soku i zostawiamy w misce. Dodajemy jajko, mąkę, bardzo drobno posiekaną cebulę oraz sól. Dokładnie mieszamy. Smażymy duży placek na dobrze rozgrzanej patelni z olejem słonecznikowym. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Czynność powtarzamy.

Krok 2

Boczniaki myjemy i kroimy w cienkie paski. Cebule oraz papryki kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Dodajemey boczniaki i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy cukier oraz sos sojowy. Nadal mieszamy, aż boczniaki się nieco podpieką. Następnie odkładamy grzyby do miski. Na patelnię wlewamy drugą łyżkę oleju. Dodajemy cebulę oraz papryki i dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy przyprawy, paprykę słodka, ostrą oraz kumin. Doprawiamy solą. Po kilku minutach dodajemy passatę pomidorową oraz usmażone wcześniej boczniaki. Możemy całość podlać 100 ml wody. Dusimy gulasz ok 12-15 min, aż nieco zgęstnieje. Posypujemy świeżą pietruszką i podajemy z plackiem ziemniaczanym.