Placki z cukinii z fetą i parmezanem

Placki z cukinii z fetą i parmezanem
Dania obiadowe
4
Łatwy
30 min.
Ocena 5

Składniki

Placki:

  • 2 duże cukinie
  • skórka z 1 cytryny
  • papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 40 g mąki pszennej
  • 30 g parmezanu
  • 100 g sera feta
  • pieprz, sól
  • olej rzepakowy do smażenia

 

Sos ogórkowy:

Krok 1

Cukinie ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Solimy i czekamy, aż puści sok. Sok odcedzamy. Do cukinii ścieramy skórkę z cytryny, dodajemy starty parmezan, połamaną w dłoniach fetę, pokrojoną papryczkę chili, jajka, mąkę, pieprz oraz wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Całość porządnie mieszamy. Olej rozgrzewamy na patelni. Z farszu lepimy kulki, spłaszczamy i wykładamy na patelnię. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Krok 2

Ogórek ścieramy na tarce z małymi oczkami. Czosnek obieramy i gotujemy w małej ilości wody. Ten proces ma za zadanie zniwelować ostry smak czosnku. Do ogórka dodajemy jogurt, sól, pieprz i posiekany koperek, następnie mieszamy.

"Są dania, których od razu należy zrobić większą ilość, gdyż pewnym jest, że zaraz znikną. Te zaskakujące smakiem placuszki cukiniowe rozchodzą się z półmiska tak szybko, jak rozchodzi się wieść o ich pysznym smaku."


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

0,25 kg

19,96 zł/1 kg

4,99 zł

0,22 kg

36,32 zł/1 kg

7,99 zł

10 szt.

1,00 zł/1 szt.

9,99 zł

1 kg

2,19 zł

0,1 kg

101,50 zł/1 kg

10,15 zł

0,13 kg

64,54 zł/1 kg

8,39 zł

0,02 kg

44,50 zł/1 kg

0,89 zł

0,035 kg

45,43 zł/1 kg

1,59 zł
1,99 zł
-20%

0,75 l

25,32 zł/1 l

18,99 zł

1 szt.

2,99 zł

0,18 l

9,39 zł/1 l

1,69 zł

1 szt.

5,49 zł

9,99 zł/1 kg

3,80 zł

Zobacz również inne przepisy