Placki z cukinii z fetą i parmezanem

Placki z cukinii z fetą i parmezanem
Dania obiadowe
4
Łatwy
30 min.
Ocena 5

Składniki

Placki:

  • 2 duże cukinie
  • skórka z 1 cytryny
  • papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 40 g mąki pszennej
  • 30 g parmezanu
  • 100 g sera feta
  • pieprz, sól
  • olej rzepakowy do smażenia

 

Sos ogórkowy:

Krok 1

Cukinie ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Solimy i czekamy, aż puści sok. Sok odcedzamy. Do cukinii ścieramy skórkę z cytryny, dodajemy starty parmezan, połamaną w dłoniach fetę, pokrojoną papryczkę chili, jajka, mąkę, pieprz oraz wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Całość porządnie mieszamy. Olej rozgrzewamy na patelni. Z farszu lepimy kulki, spłaszczamy i wykładamy na patelnię. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Krok 2

Ogórek ścieramy na tarce z małymi oczkami. Czosnek obieramy i gotujemy w małej ilości wody. Ten proces ma za zadanie zniwelować ostry smak czosnku. Do ogórka dodajemy jogurt, sól, pieprz i posiekany koperek, następnie mieszamy.

"Są dania, których od razu należy zrobić większą ilość, gdyż pewnym jest, że zaraz znikną. Te zaskakujące smakiem placuszki cukiniowe rozchodzą się z półmiska tak szybko, jak rozchodzi się wieść o ich pysznym smaku."


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

1
39
 

0,02 kg

69,50 zł/1 kg

8
49
 

10 szt.

0,85 zł/1 szt.

2
29
 

1 kg

9
55
 

0,06 kg

159,17 zł/1 kg

8
99
 
7,99 zł cena sprzed obniżki

0,2 kg

44,95 zł/1 kg

1
19
 

0,02 kg

59,50 zł/1 kg

1
69
 

0,03 kg

56,33 zł/1 kg

6
49
 

1 l

0
95
 

0,18 kg

5,28 zł/1 kg

10
50
 

~ 0,35 kg

29,99 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu