Placki z cukinii i kalafiora

Placki z cukinii i kalafiora
Dania obiadowe
4os
Łatwe
40min
Ocena 4

Składniki

  • 3 średnie cukinie
  • 3 średnie marchewki
  • 1 mały kalafior 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki 
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 jajka
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 3 rzodkiewki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • Pęczek koperku
  • Pęczek szczypiorku 
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia 

Krok 1

Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Solidnie solimy i zostawiamy w misce na 20 minut. W tym czasie kalafior kroimy i gotujemy w osolonej wodzie przez 10-15 minut do miękkości. Marchewkę i cukinię przekładamy do sita i odcedzamy z nadmiaru wody, którą puściły warzywa. Przekładamy z powrotem do miski, ścieramy na tarce cebulę, wyciskamy czosnek, dodajemy jajka, mąkę, wystudzony kalafior oraz przyprawy. Doprawiamy solą i pieprzem i całość mieszamy.

 

 

 

Krok 2

Nabieramy garść farszu, formujemy kulki, spłaszczamy i wkładamy na rozgrzany olej na patelni. Smażymy na średnim ogniu kilka minut z jednej i kilka minut z drugiej strony, do zarumienienia. Jogurt przekładamy do miseczki. Rzodkiewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy posiekany szczypiorek, koperek, łyżkę oliwy i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

BIO RZODKIEWKA PĘCZEK SZT
0,18 kg
27,72 zł/1 kg
4,99 zł
Kotányi Papryka wędzona słodka 22 g
0,022 kg
140,45 zł/1 kg
3,09 zł
Prymat Papryka ostra mielona 20 g
0,02 kg
64,50 zł/1 kg
1,29 zł
Polskie Młyny Mąka Szymanowska Uniwersalna pszenna typ 480 1 kg
1 kg
3,29 zł/1 kg
3,29 zł

Zobacz również inne przepisy