Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Solidnie solimy i zostawiamy w misce na 20 minut. W tym czasie kalafior kroimy i gotujemy w osolonej wodzie przez 10-15 minut do miękkości.
Marchewkę i cukinię przekładamy do sita i odcedzamy z nadmiaru wody. Odcedzone warzywa przekładamy do miski, ścieramy na tarce cebulę, wyciskamy czosnek. Do tego dodajemy jajka, mąkę, wystudzony kalafior oraz przyprawy. Doprawiamy solą, pieprzem i całość mieszamy.
Nabieramy garść farszu, formujemy kulki, spłaszczamy i wkładamy na rozgrzany olej na patelni. Smażymy na średnim ogniu kilka minut z jednej i kilka minut z drugiej strony, do zarumienienia.
Jogurt przekładamy do miseczki. Rzodkiewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy posiekany szczypiorek, koperek, łyżkę oliwy i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
Danie z kalafiora i cukinii wykładamy na talerz i podajemy z jogurtem. Smacznego!
10 szt.
1,37 zł/1 szt.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies