Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Solidnie solimy i zostawiamy w misce na 20 minut. W tym czasie kalafior kroimy i gotujemy w osolonej wodzie przez 10-15 minut do miękkości. Marchewkę i cukinię przekładamy do sita i odcedzamy z nadmiaru wody, którą puściły warzywa. Przekładamy z powrotem do miski, ścieramy na tarce cebulę, wyciskamy czosnek, dodajemy jajka, mąkę, wystudzony kalafior oraz przyprawy. Doprawiamy solą i pieprzem i całość mieszamy.
Nabieramy garść farszu, formujemy kulki, spłaszczamy i wkładamy na rozgrzany olej na patelni. Smażymy na średnim ogniu kilka minut z jednej i kilka minut z drugiej strony, do zarumienienia. Jogurt przekładamy do miseczki. Rzodkiewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy posiekany szczypiorek, koperek, łyżkę oliwy i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści oraz prezentowane reklamy do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez nas gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych.
Korzystając z serwisu, bez zmiany ustawień w zakresie prywatności w ramach Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookie w Twojej przeglądarce oraz otrzymywaniem treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji poprzez przetwarzanie danych osobowych przez Carrefour sp. z o.o. na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji.
Dowiedź się więcej
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. W każdym momencie możesz też edytować Twoje preferencje w zakresie udzielonej zgody, w tym wycofać ją całkowicie, klikając w lub przechodzą na naszą stronę polityki prywatności.