Placki z cukinii i kalafiora

Placki z cukinii i kalafiora
Dania obiadowe
4os
Łatwe
40min
Ocena 4

Składniki na placki z kalafiora i cukinii

Jak zrobić placki z cukinii i kalafiora?

Placki z cukinii i marchewki

Krok 1.

Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Solidnie solimy i zostawiamy w misce na 20 minut. W tym czasie kalafior kroimy i gotujemy w osolonej wodzie przez 10-15 minut do miękkości.

Krok 2.

Marchewkę i cukinię przekładamy do sita i odcedzamy z nadmiaru wody. Odcedzone warzywa przekładamy do miski, ścieramy na tarce cebulę, wyciskamy czosnek. Do tego dodajemy jajka, mąkę, wystudzony kalafior oraz przyprawy. Doprawiamy solą, pieprzem i całość mieszamy.

 

Placki z kalafiora i cukinii

Krok 3.

Nabieramy garść farszu, formujemy kulki, spłaszczamy i wkładamy na rozgrzany olej na patelni. Smażymy na średnim ogniu kilka minut z jednej i kilka minut z drugiej strony, do zarumienienia.

Krok 4.

Jogurt przekładamy do miseczki. Rzodkiewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy posiekany szczypiorek, koperek, łyżkę oliwy i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.

Danie z kalafiora i cukinii wykładamy na talerz i podajemy z jogurtem. Smacznego!


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

7
99
 

1 szt.

1
90
 

~ 0,38 kg

4,99 zł/1 kg

3
45
 

~ 0,5 kg

6,89 zł/1 kg

7
99
 

1 szt.

2
59
 

1 szt.

2
00
 

~ 0,5 kg

3,99 zł/1 kg

2
49
 

1 szt.

6
99
 

1 szt.

1
79
 

0,02 kg

89,50 zł/1 kg

1
79
 

0,02 kg

89,50 zł/1 kg

1
39
 

0,02 kg

69,50 zł/1 kg

7
25
 

0,35 kg

20,71 zł/1 kg

2
35
 

0,01 kg

235,00 zł/1 kg

13
69
 

10 szt.

1,37 zł/1 szt.

23
89
 

0,25 l

95,56 zł/1 l

4
50
 

~ 0,45 kg

9,99 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu