Pikantny kurczak w miodowej marynacie z sezamem podany z sałatką colesław z czerwonej kapusty i marchewki

Pikantny kurczak w miodowej marynacie z sezamem podany z sałatką colesław z czerwonej kapusty i marchewki
Dania obiadowe
2
Łatwe
1h+

Składniki

  • 2 x ćwiartki z kurczaka
  • 1 łyżeczka ostrej papryki Carrefour
  • łyżka miodu JZNC
  • łyżka oleju Carrefour Bio
  • 2 łyżki sosu sojowego Carrefour
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka sezamu
  • mała ćwiartka czerwonej kapusty
  • mała marchewka
  • cebula dymka
  • garść czerwonych winogron

sos:

  • łyżka pasty tahini
  • łyżka pasty miso
  • 1/2 cytryny
  • szczypta pieprzu
  • łyżka miodu JZNC
  • 2 cm imbiru
  • sezam do posypania

Krok 1

Kurczaka myjemy i osuszamy. Przekładamy do naczynia. W miseczce mieszamy miód z sosem sojowym, olejem, ostrą papryką oraz startym na tarce czosnkiem. Powstałą marynatą nacieramy mięso i odstawiamy na 2-3 h do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Kurczaka pieczemy do zarumienienia ok. 40 min. Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy sezamem.

W międzyczasie kapustę drobno szatkujemy. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Cebulkę dymkę drobno siekamy, a winogrona przekrawamy na pół.

Krok 2

Do miseczki dodajemy pastę tahini, miód, pastę miso, sok z cytryny, pieprz oraz starty imbir. Mieszamy całość, aż powstanie gęsty sos.
Do miski przekładamy poszatkowaną kapustę, drobno pokrojoną marchewkę, cebulę dymkę oraz przekrojone na pół winogrona. Całość zalewamy sosem na bazie tahini. Dokładnie mieszamy i podajemy posypaną sezamem.

Ćwiartkę z kurczaka podajemy z surówką colesław.