sos:
Kurczaka myjemy i osuszamy. Przekładamy do naczynia. W miseczce mieszamy miód z sosem sojowym, olejem, ostrą papryką oraz startym na tarce czosnkiem. Powstałą marynatą nacieramy mięso i odstawiamy na 2-3 h do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Kurczaka pieczemy do zarumienienia ok. 40 min. Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy sezamem.
W międzyczasie kapustę drobno szatkujemy. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Cebulkę dymkę drobno siekamy, a winogrona przekrawamy na pół.
Do miseczki dodajemy pastę tahini, miód, pastę miso, sok z cytryny, pieprz oraz starty imbir. Mieszamy całość, aż powstanie gęsty sos.
Do miski przekładamy poszatkowaną kapustę, drobno pokrojoną marchewkę, cebulę dymkę oraz przekrojone na pół winogrona. Całość zalewamy sosem na bazie tahini. Dokładnie mieszamy i podajemy posypaną sezamem.
Ćwiartkę z kurczaka podajemy z surówką colesław.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies