sos:
Kurczaka myjemy i osuszamy. Przekładamy do naczynia. W miseczce mieszamy miód z sosem sojowym, olejem, ostrą papryką oraz startym na tarce czosnkiem. Powstałą marynatą nacieramy mięso i odstawiamy na 2-3 h do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Kurczaka pieczemy do zarumienienia ok. 40 min. Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy sezamem.
W międzyczasie kapustę drobno szatkujemy. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Cebulkę dymkę drobno siekamy, a winogrona przekrawamy na pół.
Do miseczki dodajemy pastę tahini, miód, pastę miso, sok z cytryny, pieprz oraz starty imbir. Mieszamy całość, aż powstanie gęsty sos.
Do miski przekładamy poszatkowaną kapustę, drobno pokrojoną marchewkę, cebulę dymkę oraz przekrojone na pół winogrona. Całość zalewamy sosem na bazie tahini. Dokładnie mieszamy i podajemy posypaną sezamem.
Ćwiartkę z kurczaka podajemy z surówką colesław.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści oraz prezentowane reklamy do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez nas gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych.
Korzystając z serwisu, bez zmiany ustawień w zakresie prywatności w ramach Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookie w Twojej przeglądarce oraz otrzymywaniem treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji poprzez przetwarzanie danych osobowych przez Carrefour sp. z o.o. na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji.
Dowiedź się więcej
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. W każdym momencie możesz też edytować Twoje preferencje w zakresie udzielonej zgody, w tym wycofać ją całkowicie, klikając w lub przechodzą na naszą stronę polityki prywatności.