Pierś z kurczaka w borówkowej glazurze

Pierś z kurczaka w borówkowej glazurze
Dania obiadowe
2
Średni
30 min.
Ocena 3

Składniki

 

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Obtaczamy w oliwie. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Cebulę kroimy w krążki. Układamy ją na dnie naczynia żaroodpornego, po czym skrapiamy oliwą. Na cebuli układamy piersi z kurczaka i posypujemy świeżymi gałązkami rozmarynu. Wkładamy do piekarnika na 30 min. 

Krok 2

W rondelku podgrzewamy borówki. Dodajemy ocet balsamiczny, syrop klonowy oraz musztardę i doprowadzamy do wrzenia. Możemy doprawić solą i pieprzem. Gdy sos się zredukuje, odstawiamy go na bok. Pod koniec pieczenia polewamy sosem piersi z kurczaka. Zapiekamy jeszcze 10 min. i podajemy mięso wraz z powstałym sosem.

„Od dziś glazura w kuchni zyskuje nowe znaczenie. I nie ma nic wspólnego z budownictwem, tylko z wyśmienitym smakiem sosu do pieczenia.”

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu