Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Obtaczamy w oliwie. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Cebulę kroimy w krążki. Układamy ją na dnie naczynia żaroodpornego, po czym skrapiamy oliwą. Na cebuli układamy piersi z kurczaka i posypujemy świeżymi gałązkami rozmarynu. Wkładamy do piekarnika na 30 min.
W rondelku podgrzewamy borówki. Dodajemy ocet balsamiczny, syrop klonowy oraz musztardę i doprowadzamy do wrzenia. Możemy doprawić solą i pieprzem. Gdy sos się zredukuje, odstawiamy go na bok. Pod koniec pieczenia polewamy sosem piersi z kurczaka. Zapiekamy jeszcze 10 min. i podajemy mięso wraz z powstałym sosem.
„Od dziś glazura w kuchni zyskuje nowe znaczenie. I nie ma nic wspólnego z budownictwem, tylko z wyśmienitym smakiem sosu do pieczenia.”
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies