Piersi z kaczki wyciągamy z lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180o C. Kaczkę nacinamy w kratkę, oprószamy solą z obu stron oraz układamy na patelni skórą do dołu. Pieczemy przez kilka minut, aż tłuszcz się nieco wytopi, następnie przekładamy na drugą stronę. Zostawiamy wytopiony tłuszcz i przekładamy kaczkę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wrzucamy tam też 2-3 ząbki czosnku oraz gałązki świeżego tymianku. Podpiekamy przez ok. 8 min. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy, aby mięso odpoczęło.
Pietruszkę oraz ziemniaki kroimy w kostkę. Gotujemy do miękkości. Następnie miksujemy z masłem, miodem, musztardą francuską, solą oraz pieprzem.
Klementynki obieramy i usuwamy błonki. Na patelnię z wytopionym kaczym tłuszczem wlewamy miód, dodajemy drobno posiekany czosnek oraz imbir. Całość podsmażamy przez chwilę, następnie dodajemy mandarynki. Po chwili dokładamy konfiturę oraz masło. Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz listkami świeżego tymianku.
Kaczkę podajemy pokrojoną w plasterki z purée pietruszkowym oraz polaną sosem klementynkowym.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2023Ustawienia cookies