Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Pierś z gęsi dokładnie myjemy. Jeżeli pierś jest z kością, to wykrawamy ją. Nacieramy z każdej strony solą oraz pieprzem (możemy dodać odrobinę majeranku). Kładziemy na dobrze rozgrzanej patelni na ok. 15 min, aż tłuszcz się nieco wytopi. Przekręcamy na drugą stronę na 1-2 min. Następnie przekładamy do brytfanki, na wierzchu układamy listki szałwii i wkładamy do piekarnika na ok. 6-8 min. Wyjmujemy na talerz i przykrywamy folią aluminiową na 5 min, aby mięso odpoczęło. Kroimy na 2-3 cm plasterki.
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dynię również myjemy i kroimy w drobną kostkę. Warzywa przekładamy do garnka z wodą i gotujemy do miękkości ok 25 min. W międzyczasie dodajemy szczyptę soli. Ugotowane warzywa odcedzamy i rozgniatamy na gładkie puree z łyżką masła oraz odrobiną słodkiej papryki. Porcję wykładamy na talerz. Następnie układamy upieczoną gęś i dekorujemy świeżą szałwią.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści oraz prezentowane reklamy do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez nas gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych.
Korzystając z serwisu, bez zmiany ustawień w zakresie prywatności w ramach Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookie w Twojej przeglądarce oraz otrzymywaniem treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji poprzez przetwarzanie danych osobowych przez Carrefour sp. z o.o. na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji.
Dowiedź się więcej
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. W każdym momencie możesz też edytować Twoje preferencje w zakresie udzielonej zgody, w tym wycofać ją całkowicie, klikając w lub przechodzą na naszą stronę polityki prywatności.