Pierś z gęsi z szałwią i puree z dyni

Pierś z gęsi z szałwią i puree z dyni
Dania obiadowe
2
Łatwe
1h

Składniki

  • podwójna pierś z gęsi
  • 1/4 dyni hokkaido
  • 3 ziemianki
  • łyżka masła
  • szczypta słodkiej papryki Carrefour
  • sól, pieprz
  • kilka listków szałwii
  • majeranek ( opcjonalnie)

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Pierś z gęsi dokładnie myjemy. Jeżeli pierś jest z kością, to wykrawamy ją. Nacieramy z każdej strony solą oraz pieprzem (możemy dodać odrobinę majeranku). Kładziemy na dobrze rozgrzanej patelni na ok. 15 min, aż tłuszcz się nieco wytopi. Przekręcamy na drugą stronę na 1-2 min. Następnie przekładamy do brytfanki, na wierzchu układamy listki szałwii i wkładamy do piekarnika na ok. 6-8 min. Wyjmujemy na talerz i przykrywamy folią aluminiową na 5 min, aby mięso odpoczęło. Kroimy na 2-3 cm plasterki.

Krok 2

Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dynię również myjemy i kroimy w drobną kostkę. Warzywa przekładamy do garnka z wodą i gotujemy do miękkości ok 25 min. W międzyczasie dodajemy szczyptę soli. Ugotowane warzywa odcedzamy i rozgniatamy na gładkie puree z łyżką masła oraz odrobiną słodkiej papryki. Porcję wykładamy na talerz. Następnie układamy upieczoną gęś i dekorujemy świeżą szałwią.