Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Pierś z gęsi dokładnie myjemy. Jeżeli pierś jest z kością, to wykrawamy ją. Nacieramy z każdej strony solą oraz pieprzem (możemy dodać odrobinę majeranku). Kładziemy na dobrze rozgrzanej patelni na ok. 15 min, aż tłuszcz się nieco wytopi. Przekręcamy na drugą stronę na 1-2 min. Następnie przekładamy do brytfanki, na wierzchu układamy listki szałwii i wkładamy do piekarnika na ok. 6-8 min. Wyjmujemy na talerz i przykrywamy folią aluminiową na 5 min, aby mięso odpoczęło. Kroimy na 2-3 cm plasterki.
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dynię również myjemy i kroimy w drobną kostkę. Warzywa przekładamy do garnka z wodą i gotujemy do miękkości ok 25 min. W międzyczasie dodajemy szczyptę soli. Ugotowane warzywa odcedzamy i rozgniatamy na gładkie puree z łyżką masła oraz odrobiną słodkiej papryki. Porcję wykładamy na talerz. Następnie układamy upieczoną gęś i dekorujemy świeżą szałwią.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies