Piersi z gęsi myjemy i osuszamy. Skórkę nacinamy w kratkę i nacieramy mięso solą oraz majerankiem.
Jedną pomarańczę obieramy i filetujemy, natomiast z drugiej wyciskamy sok. Mięso umieszczamy w marynacie z soku i odstawiamy do lodówki na 1 h. Po wyjęciu z lodówki smażymy na rozgrzanej patelni, skórką do dołu, aż część tłuszczu się wytopi, po czym przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 1 h w temperaturze 180 C. W międzyczasie polewamy gęś marynatą z pomarańczy, aby nie wyschła.
Wyjmujemy piersi i przekładamy je na bok. Przelewamy sos z naczynia żaroodpornego do rondelka i podgrzewamy. (Sos można zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z wodą.)
Kapustę drobno szatkujemy. Na dobrze rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy posiekaną cebulę. Dokładamy kapustę i dusimy na średnim ogniu ok. 10 min, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i wlewamy ok 200 ml wody. Dusimy na małym ogniu jeszcze ok. 30 min. Gdy kapusta zmięknie, doprawiamy ją octem balsamicznym, cukrem oraz sokiem z pomarańczy. Danie posypujemy pestkami granatu.
"Wzięli mnie z zaskoczenia. Obiadową porą, w jadalni. Ona już tam czekała – aromatyczna i delikatna gęś. Taka, jaką najbardziej lubię. Soczysta i w pomarańczach. Nie oparłem się pokusie – poddałem się i zjadłem całą. Wyśmienita."
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies