Pierś z gęsi w pomarańczach z kapustą i granatem

Pierś z gęsi w pomarańczach z kapustą i granatem
Dania obiadowe
2
Łatwy
2 h
Ocena 3

Składniki

  • 2 piersi gęsi
  • 2 pomarańcze
  • sól
  • szczypta majeranku
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

  • 200 g czerwonej kapusty
  • pół granatu
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki octu winnego
  • łyżeczka brązowego cukru
  • cebula
  • łyżka octu balsamicznego
  • pół pomarańczy
  • sól, pieprz

Krok 1

Piersi z gęsi myjemy i osuszamy. Skórkę nacinamy w kratkę i nacieramy mięso solą oraz majerankiem.

Jedną pomarańczę obieramy i filetujemy, natomiast z drugiej wyciskamy sok. Mięso umieszczamy w marynacie z soku i odstawiamy do lodówki na 1 h. Po wyjęciu z lodówki smażymy na rozgrzanej patelni, skórką do dołu, aż część tłuszczu się wytopi, po czym przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 1 h w temperaturze 180 C. W międzyczasie polewamy gęś marynatą z pomarańczy, aby nie wyschła.

Krok 2

Wyjmujemy piersi i przekładamy je na bok. Przelewamy sos z naczynia żaroodpornego do rondelka i podgrzewamy. (Sos można zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z wodą.) 

Kapustę drobno szatkujemy. Na dobrze rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy posiekaną cebulę. Dokładamy kapustę i dusimy na średnim ogniu ok. 10 min, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i wlewamy ok 200 ml wody. Dusimy na małym ogniu jeszcze ok. 30 min. Gdy kapusta zmięknie, doprawiamy ją octem balsamicznym, cukrem oraz sokiem z pomarańczy. Danie posypujemy pestkami granatu.

"Wzięli mnie z zaskoczenia. Obiadową porą, w jadalni. Ona już tam czekała – aromatyczna i delikatna gęś. Taka, jaką najbardziej lubię. Soczysta i w pomarańczach. Nie oparłem się pokusie – poddałem się i zjadłem całą. Wyśmienita."


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Pierś Młodej Polskiej Gęsi Owsianej mrożona
39,99 zł/1 kg
33,59 zł
Jabłka JONAGOLD "Jakość z Natury Carrefour", tacka 6 szt.
1 szt.
6,99 zł/1 szt.
6,99 zł
Kotányi Sól z Kopalni Soli Wieliczka 250 g
0,25 kg
6,36 zł/1 kg
1,59 zł
Carrefour Majeranek suszony 15 g
0,015 kg
52,67 zł/1 kg
0,79 zł
Janex Mąka ziemniaczana 500 g
0,5 kg
7,78 zł/1 kg
3,89 zł
Kapusta czerwona ważona
2,49 zł/1 kg
4,98 zł
Granat sztuka
1 szt.
6,99 zł/1 szt.
6,99 zł
Rapso Olej rzepakowy 0,75 l
0,75 l
22,25 zł/1 l
16,69 zł
Kamis Ocet z czerwonego wina 250 ml
0,25 l
23,16 zł/1 l
5,79 zł
Carrefour Cukier trzcinowy nierafinowany typ Demerara 500 g
0,5 kg
9,38 zł/1 kg
4,69 zł
Varvello Ocet balsamiczny z Modeny 250 ml
0,25 l
73,56 zł/1 l
18,39 zł
Carrefour Pieprz czarny mielony 20 g
0,02 kg
49,50 zł/1 kg
0,99 zł
Tymianek duży, świeży
1 szt.
5,29 zł/1 szt.
5,29 zł

Zobacz również inne przepisy