Piersi kaczki myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Skórkę nacinamy nożem, w kratkę. W osobnym rondelku mieszamy miód z sosem sojowym, octem winnym, żurawiną i cukrem. Powstałą marynatę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 2-3 min, aż zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy na bok do wystudzenia. Piersi kaczki obtaczamy w marynacie i wkładamy na noc do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Piersi wyjmujemy z marynaty i smażymy na patelni skórką do dołu ok 8-10 min, następnie przekładamy na drugą stronę i smażymy kolejne 2 min.
Piersi zdejmujemy z patelni i układamy na blaszce do pieczenia skórką do góry. Pieczemy ok. 8 min, następnie wyjmujemy na talerz i pozostawiamy, aby mięso odpoczęło. W międzyczasie na patelnię wylewamy marynatę i wrzucamy przepołowione winogrona. Całość podsmażamy, dolewając odrobinę wody. Sos zdejmujemy z ognia, gdy uzyska pożądaną konsystencję.
Rukolę myjemy i układamy na talerzu. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki. Piersi kaczki kroimy w plastry i polewamy sosem.
"Przygotowanie kaczki na uroczysty obiad to był prawdziwy strzał w dziesiątkę mojego szefa kuchni. Soczysta i aromatyczna, w słodko-wytrawnym sosie z winogronami. Wyśmienita."
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies