Pierś kaczki z winogronami, w marynacie sojowo-miodowej, podana z sałatką z rukoli

Pierś kaczki z winogronami, w marynacie sojowo-miodowej, podana z sałatką z rukoli
Dania obiadowe
2
Średni
30 min.
Ocena 3

Składniki

 

  • 2 garście rukoli
  • garść pomidorków koktajlowych

Krok 1

Piersi kaczki myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Skórkę nacinamy nożem, w kratkę. W osobnym rondelku mieszamy miód z sosem sojowym, octem winnym, żurawiną i cukrem. Powstałą marynatę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 2-3 min, aż zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy na bok do wystudzenia. Piersi kaczki obtaczamy w marynacie i wkładamy na noc do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Piersi wyjmujemy z marynaty i smażymy na patelni skórką do dołu ok 8-10 min, następnie przekładamy na drugą stronę i smażymy kolejne 2 min.

Krok 2

Piersi zdejmujemy z patelni i układamy na blaszce do pieczenia skórką do góry. Pieczemy ok. 8 min, następnie wyjmujemy na talerz i pozostawiamy, aby mięso odpoczęło. W międzyczasie na patelnię wylewamy marynatę i wrzucamy przepołowione winogrona. Całość podsmażamy, dolewając odrobinę wody. Sos zdejmujemy z ognia, gdy uzyska pożądaną konsystencję.

Rukolę myjemy i układamy na talerzu. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki. Piersi kaczki kroimy w plastry i polewamy sosem.

"Przygotowanie kaczki na uroczysty obiad to był prawdziwy strzał w dziesiątkę mojego szefa kuchni. Soczysta i aromatyczna, w słodko-wytrawnym sosie z winogronami. Wyśmienita."


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

13
50
 

49,99 zł/1 kg

9
99
 

0,5 kg

19,98 zł/1 kg

7
99
 

0,15 l

53,27 zł/1 l

12
69
 

0,47 kg

27,00 zł/1 kg

7
99
 

0,25 l

31,96 zł/1 l

6
49
 

0,23 kg

28,22 zł/1 kg

3
49
 

1 kg

0
99
 

1 kg

2   
49
1
79
 

0,02 kg

89,50 zł/1 kg

-28%
4
99
 

0,25 kg

19,96 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy