Pierogi z rabarbarem – przepis

Pierogi z rabarbarem – przepis
Dania obiadowe
45-55 szt.
Łatwe
1h 30min

Wyrusz w kulinarną przygodę, gdzie mąka unosi się w powietrzu, a wałek to wierny sprzymierzeniec w kuchni! Oto przepis na delikatne pierożki, których nadzienie serowo-rabarbarowe skradnie serce każdego. Nie trać czasu i już przygotuj składniki!

Składniki na pierogi z rabarbarem

Ciasto:

Farsz:

Dekoracja:

Przygotowanie

  1. Rabarbar myjemy i kroimy na 2-3 cm kawałki. Przekładamy do rondelka. Posypujemy cukrem i zalewamy odrobiną wody. Całość mieszamy i podsmażamy, aż rabarbar zmięknie. Odkładamy do wystudzenia.
  2. Biały ser przekładamy do miski. Rozdrabniamy widelcem. Dodajemy podduszony rabarbar i dokładnie mieszamy.
  3. Mąkę wsypujemy do miski. Wlewamy olej oraz gorącą wodę. Doprawiamy solą. Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie, sprężyste i gładkie. Odrywamy kawałek i rozwałkowujemy na gładki placek. Za pomocą szklanki wykrawamy okręgi. Na każdy nakładamy po łyżeczce farszu. Sklejamy pierogi w ozdobny kształt.
  4. Wodę gotujemy w garnku. Wrzucamy pierogi i gotujemy. Jak wypłyną, zostawiamy jeszcze 4-5 min. Odcedzamy i wyciągamy. Na koniec polewamy roztopionym masłem, posypujemy cukrem trzcinowym i dekorujemy listkami świeżej mięty.

Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

2
29
 

1 kg

7
59
 

1 l

6
15
 

0,25 kg

24,60 zł/1 kg

5
49
 
5,49 zł najniższa cena

0,5 kg

10,98 zł/1 kg

8
99
 

0,2 kg

44,95 zł/1 kg

6
99
 

1 szt.


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu