Pierogi z rabarbarem – przepis
Dania obiadowe
Wyrusz w kulinarną przygodę, gdzie mąka unosi się w powietrzu, a wałek to wierny sprzymierzeniec w kuchni! Oto przepis na delikatne pierożki, których nadzienie serowo-rabarbarowe skradnie serce każdego. Nie trać czasu i już przygotuj składniki!
Składniki na pierogi z rabarbarem
Ciasto:
Farsz:
Dekoracja:
Przygotowanie
- Rabarbar myjemy i kroimy na 2-3 cm kawałki. Przekładamy do rondelka. Posypujemy cukrem i zalewamy odrobiną wody. Całość mieszamy i podsmażamy, aż rabarbar zmięknie. Odkładamy do wystudzenia.
- Biały ser przekładamy do miski. Rozdrabniamy widelcem. Dodajemy podduszony rabarbar i dokładnie mieszamy.
- Mąkę wsypujemy do miski. Wlewamy olej oraz gorącą wodę. Doprawiamy solą. Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie, sprężyste i gładkie. Odrywamy kawałek i rozwałkowujemy na gładki placek. Za pomocą szklanki wykrawamy okręgi. Na każdy nakładamy po łyżeczce farszu. Sklejamy pierogi w ozdobny kształt.
- Wodę gotujemy w garnku. Wrzucamy pierogi i gotujemy. Jak wypłyną, zostawiamy jeszcze 4-5 min. Odcedzamy i wyciągamy. Na koniec polewamy roztopionym masłem, posypujemy cukrem trzcinowym i dekorujemy listkami świeżej mięty.