Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami
Dania obiadowe
4
Średnie
2 h
Ocena 5

Składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • szczypta soli
  • łyżka oleju
  • 250 ml gorącej wody

Farsz:

  • 500g kiszonej kapusty
  • 100g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Okrasa:

  • 2 cebule
  • Łyżka oleju

Krok 1

Pierogi z kapustą i grzybami - sposób wykonania

Grzyby płuczemy i zalewamy zimną wodą do przykrycia. Zostawiamy je na minimum 6h lub całą noc. Następnego dnia grzybów nie odsączamy, dolewamy szklankę wody, umieszczamy je w garnku. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w talarki i dorzucamy do grzybów razem z listkami laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Kapustę odcedzamy z soku, umieszczamy w garnku, zalewamy do przykrycia wodą i gotujemy na małym ogniu około 40min, aż zmięknie. Na patelni umieszczamy drobno pokrojoną cebulkę i podsmażamy.

Grzyby oraz kapustę studzimy. Całość drobno siekamy, doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy zeszkloną cebulę.

Krok 2

Pierogi z kapustą i grzybami - składniki

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolite i elastyczne ciasto. Owijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie cienko ciasto wałkujemy, wykrawamy szklanką okręgi, umieszczamy odrobinę farszu i zlepiamy w pierogi. Wykańczamy danie podsmażoną, drobno posiekaną cebulką. 

Idealny przepis na Boże Narodzenie. Smacznego 

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Kapusta kiszona wiaderko 1kg
1,1 kg
4,08 zł/1 kg
4,49 zł
6,99 zł
PROMOCYJNA CENA
Polskie Młyny Mąka Szymanowska chlebowa pszenna typ 750 1 kg
0,1 kg
41,90 zł/1 kg
4,19 zł
Kotányi Sól z Kopalni Soli Wieliczka 1 kg
1 kg
2,99 zł/1 kg
2,99 zł
Rapso Olej rzepakowy 0,75 l
0,75 l
22,52 zł/1 l
16,89 zł
Carrefour Naturalna woda mineralna Sudety niegazowana 1,5 l
1,5 l
0,66 zł/1 l
0,99 zł
Cebula ważona
2,99 zł/1 kg
1,50 zł
Pietruszka ważona
4,99 zł/1 kg
2,50 zł
Marchewka z groszkiem 500 g
0,5 kg
7,98 zł/1 kg
3,99 zł
Prymat Liść laurowy suszony 6 g
0,006 kg
215,00 zł/1 kg
1,29 zł
Kamis Ziele angielskie 15 g
0,015 kg
126,00 zł/1 kg
1,89 zł
Carrefour Pieprz czarny mielony 20 g
0,02 kg
42,50 zł/1 kg
0,85 zł

Zobacz również inne przepisy