Pierogi ruskie

Pierogi ruskie
Dania obiadowe
4-6
Średnie
1,5h
Ocena 4

Składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 250ml gorącej wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 500g ziemniaków  BIO
  • 500g twarogu tłustego BIO
  • 2 cebule
  • pieprz
  • sól
  • 1 płaska łyżeczka musztardy dijon

dodatkowo:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula do okrasy

Krok 1

Mąkę, gorącą wodę, sól i oliwę umieszczamy w misie miksera. Wyrabiamy ciasto końcówką „hak”. Możemy też to wykonać ręcznie. Powinniśmy otrzymać gładkie i elastyczne ciasto, które formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy ją na patelni do złotego koloru. Studzimy. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków. Odstawiamy do wystudzenia. 

 

Krok 2

Do miski wrzucamy twaróg, przestudzone ziemniaki oraz cebulę. Dodajemy musztardę, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem mieszamy. 

Ciasto wałkujemy bardzo cienko i wykrawamy okręgi o dowolnej średnicy. Nakładamy łyżkę farszu i zlepiamy. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię wody. Podajemy okraszone zeszkloną cebulką. 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

2
89
 

1 kg

4
39
 

0,2 kg

21,95 zł/1 kg

3
00
 

5,99 zł/1 kg

15
29
 

0,5 l

30,58 zł/1 l

2
00
 

3,99 zł/1 kg

1
45
 

0,02 kg

72,50 zł/1 kg

4
69
 

0,25 kg

18,76 zł/1 kg

6
29
 

0,28 kg

22,46 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu