Pierogi ruskie

Pierogi ruskie
Dania obiadowe
4-6
Średnie
1,5h
Ocena 4

Składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 250ml gorącej wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 500g ziemniaków  BIO
  • 500g twarogu tłustego BIO
  • 2 cebule
  • pieprz
  • sól
  • 1 płaska łyżeczka musztardy dijon

dodatkowo:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula do okrasy

Krok 1

Mąkę, gorącą wodę, sól i oliwę umieszczamy w misie miksera. Wyrabiamy ciasto końcówką „hak”. Możemy też to wykonać ręcznie. Powinniśmy otrzymać gładkie i elastyczne ciasto, które formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy ją na patelni do złotego koloru. Studzimy. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków. Odstawiamy do wystudzenia. 

 

Krok 2

Do miski wrzucamy twaróg, przestudzone ziemniaki oraz cebulę. Dodajemy musztardę, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem mieszamy. 

Ciasto wałkujemy bardzo cienko i wykrawamy okręgi o dowolnej średnicy. Nakładamy łyżkę farszu i zlepiamy. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię wody. Podajemy okraszone zeszkloną cebulką. 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Carrefour Mąka pszenna luksusowa typ 550 1 kg
1 kg
1,89 zł/1 kg
1,89 zł
Carrefour Targ Świeżości Twaróg wiejski tłusty 200 g
0,2 kg
17,95 zł/1 kg
3,59 zł
BIO ZIEMNIAKI SŁODKIE LUZ
17,99 zł/1 kg
9,00 zł
Carrefour Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia 500 ml
0,5 l
24,98 zł/1 l
12,49 zł
Carrefour Pieprz czarny ziarnisty 20 g
0,02 kg
47,50 zł/1 kg
0,95 zł
Kotányi Salvita Sól o obniżonej zawartości sodu z dodatkiem potasu 250 g
0,25 kg
13,56 zł/1 kg
3,39 zł
Carrefour Musztarda Dijon 370 g
0,37 kg
11,49 zł/1 kg
4,25 zł

Zobacz również inne przepisy