Do miski wsypujemy przesianą mąkę. Wbijamy jajko oraz wlewamy rozpuszczone i wystudzone masło. Następnie wlewamy wodę. Doprawiamy solą. Całość zagniatamy dłońmi na gładkie ciasto. Formujemy z niego kulę i owijamy folią spożywczą. Wkładamy na 30 min do lodówki.
Jagody myjemy. Dodajemy 3 łyżki cukru i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy na cienki placek. Za pomocą wykrawaczki lub szklanki o średnicy 7-8 cm wykrawamy krążki. Na każdy krążek ciasta nakładamy porcję jagód. Sklejamy pierogi palcami i formujemy falbankę. Pierogi układamy na desce lub talerzu oprószonym mąką. Czynność powtarzamy z drugą porcją ciasta. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy je jeszcze 4 min, wyjmujemy i odcedzamy. Podajemy polane śmietaną, posypane jagodami i cukrem oraz listkami świeżej mięty.
Smacznego
0,9 kg
9,99 zł/1 kg
0,28 kg
59,25 zł/1 kg
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2023Ustawienia cookies