Pierogi orkiszowe z jagodami

Pierogi orkiszowe z jagodami
Dania obiadowe
45-50 pierogów
Średni
1h 30 min

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki orkiszowej tortowej
  • 1 jajko Carrefour Bio
  • 50 g masła
  • 250 ml wody
  • szczypta soli

Nadzienie :

  • 450 g jagód
  • 3 łyżki cukru

Do posypania :

  • 3-4 łyżki jagód
  • 3-4 łyżki śmietany Jakość z Natury Carrefour
  • listki świeżej mięty Carrefour Bio
  • cukier

 

Krok 1

Do miski wsypujemy przesianą mąkę. Wbijamy jajko oraz wlewamy rozpuszczone i wystudzone masło. Następnie wlewamy wodę. Doprawiamy solą. Całość zagniatamy dłońmi na gładkie ciasto. Formujemy z niego kulę i owijamy folią spożywczą. Wkładamy na 30 min do lodówki.

Krok 2

Jagody myjemy. Dodajemy 3 łyżki cukru i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy na cienki placek. Za pomocą wykrawaczki lub szklanki o średnicy 7-8 cm wykrawamy krążki. Na każdy krążek ciasta nakładamy porcję jagód. Sklejamy pierogi palcami i formujemy falbankę. Pierogi układamy na desce lub talerzu oprószonym mąką. Czynność powtarzamy z drugą porcją ciasta. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy je jeszcze 4 min, wyjmujemy i odcedzamy. Podajemy polane śmietaną, posypane jagodami i cukrem oraz listkami świeżej mięty.

Smacznego


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

8
89
 

1 kg

7
05
 

1 kg

4
49
 

1 kg

13
29
 

0,2 kg

66,45 zł/1 kg

6
99
 

1 szt.

14
89
 
15,69 zł cena sprzed obniżki

0,28 kg

53,18 zł/1 kg

Promocja

Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu