Pieczony schab nadziewany żurawiną i bakaliami

Pieczony schab nadziewany żurawiną i bakaliami
Dania obiadowe
3-4
Średni
60 min.
Ocena 3

Składniki

  • 1 kg schabu
  • garść suszonej żurawiny
  • garść suszonych  moreli
  • garść orzechów włoskich
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka ostrej papryki
  • sól, pieprz

 

Krok 1

Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Za pomocą ostrego noża robimy nacięcie w środku o średnicy 2-3 cm. Do miseczki wlewamy olej, miód, ostra paprykę, sól oraz pieprz. Powstałą marynatą dokładnie smarujemy schab. 

 

Krok 2

Do naczynia wsypujemy posiekane orzechy oraz bakalie. Dodajemy pozostałą marynatę i dokładnie mieszamy. Napełniamy mięso powstałym nadzieniem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Piekarnik nastawiamy na 180 C i pieczemy mięso ok. 60 min. 

„Kto szuka niebanalnych połączeń smakowych, niech wypróbuje ten przepis! Niech połączy słodycz miodu i bakalii z ostrą nutą papryki i delikatnością schabu.”

 

Polecamy na Boże Narodzenie, Smacznego


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

11
96
 

29,90 zł/1 kg

25
79
 

0,3 kg

85,97 zł/1 kg

19
99
 

0,4 kg

49,98 zł/1 kg

52
99
 

1 kg

5
89
 

0,2 kg

29,45 zł/1 kg

12
69
 

0,47 kg

27,00 zł/1 kg

15
29
 

0,5 l

30,58 zł/1 l

0
99
 

0,02 kg

49,50 zł/1 kg

3
69
 

1 kg

1
29
 

0,02 kg

64,50 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród