Pieczony schab nadziewany żurawiną i bakaliami

Pieczony schab nadziewany żurawiną i bakaliami
Dania obiadowe
3-4
Średni
60 min.
Ocena 3

Składniki

  • 1 kg schabu
  • garść suszonej żurawiny
  • garść suszonych  moreli
  • garść orzechów włoskich
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka ostrej papryki
  • sól, pieprz

 

Krok 1

Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Za pomocą ostrego noża robimy nacięcie w środku o średnicy 2-3 cm. Do miseczki wlewamy olej, miód, ostra paprykę, sól oraz pieprz. Powstałą marynatą dokładnie smarujemy schab. 

 

Krok 2

Do naczynia wsypujemy posiekane orzechy oraz bakalie. Dodajemy pozostałą marynatę i dokładnie mieszamy. Napełniamy mięso powstałym nadzieniem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Piekarnik nastawiamy na 180 C i pieczemy mięso ok. 60 min. 

„Kto szuka niebanalnych połączeń smakowych, niech wypróbuje ten przepis! Niech połączy słodycz miodu i bakalii z ostrą nutą papryki i delikatnością schabu.”

 

Polecamy na Boże Narodzenie, Smacznego


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Schab wieprzowy bez kości
12,99 zł/1 kg
12,47 zł
PROMOCYJNA CENA
Morela suszona 500 g
0,5 kg
29,98 zł/1 kg
14,99 zł
Florpak - Orzech włoski łuskany 250 g
0,25 kg
91,96 zł/1 kg
22,99 zł
Rodzynki królewskie 200 g
0,2 kg
26,95 zł/1 kg
5,39 zł
Miód nektarowy wielokwiatowy 650 g
0,65 kg
21,98 zł/1 kg
14,29 zł
Carrefour Extra Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia 500 ml
0,5 l
21,98 zł/1 l
10,99 zł
12,99 zł
PROMOCYJNA CENA
Carrefour Papryka ostra mielona 20 g
0,02 kg
44,50 zł/1 kg
0,89 zł
Kotányi Sól z Kopalni Soli Wieliczka 250 g
0,25 kg
6,76 zł/1 kg
1,69 zł
Carrefour Pieprz czarny mielony 20 g
0,02 kg
54,50 zł/1 kg
1,09 zł

Zobacz również inne przepisy