Pieczony schab nadziewany żurawiną i bakaliami

Pieczony schab nadziewany żurawiną i bakaliami
Dania obiadowe
3-4
Średni
60 min.
Ocena 3

Składniki

  • 1 kg schabu
  • garść suszonej żurawiny
  • garść suszonych  moreli
  • garść orzechów włoskich
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka ostrej papryki
  • sól, pieprz

 

Krok 1

Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Za pomocą ostrego noża robimy nacięcie w środku o średnicy 2-3 cm. Do miseczki wlewamy olej, miód, ostra paprykę, sól oraz pieprz. Powstałą marynatą dokładnie smarujemy schab. 

 

Krok 2

Do naczynia wsypujemy posiekane orzechy oraz bakalie. Dodajemy pozostałą marynatę i dokładnie mieszamy. Napełniamy mięso powstałym nadzieniem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Piekarnik nastawiamy na 180 C i pieczemy mięso ok. 60 min. 

„Kto szuka niebanalnych połączeń smakowych, niech wypróbuje ten przepis! Niech połączy słodycz miodu i bakalii z ostrą nutą papryki i delikatnością schabu.”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Schab wieprzowy bez kości
17,39 zł/1 kg
19,13 zł
Carrefour Żurawina suszona 150 g
0,15 kg
38,60 zł/1 kg
5,79 zł
Carrefour Morele suszone bez pestek 100 g
0,1 kg
49,90 zł/1 kg
4,99 zł
Carrefour Orzechy włoskie łuskane 100 g
0,1 kg
74,90 zł/1 kg
7,49 zł
Carrefour Rodzynki królewskie 150 g
0,15 kg
19,93 zł/1 kg
2,99 zł
Miód nektarowy wielokwiatowy 20 g
0,02 kg
64,50 zł/1 kg
1,29 zł
Carrefour Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia 500 ml
0,5 l
24,98 zł/1 l
12,49 zł
Carrefour Papryka ostra mielona 20 g
0,02 kg
44,50 zł/1 kg
0,89 zł
Kotányi Sól z Kopalni Soli Wieliczka 250 g
0,25 kg
5,16 zł/1 kg
1,29 zł
Carrefour Pieprz czarny mielony 20 g
0,02 kg
54,50 zł/1 kg
1,09 zł

Zobacz również inne przepisy