Pieczony pstrąg z cukinią w sosie pietruszkowym

Pieczony pstrąg z cukinią w sosie pietruszkowym
Dania obiadowe
2
Łatwy
40 min.
Ocena 3

Składniki

Sos pietruszkowy

  • pęczek natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • pół papryczki chili
  • mała cebulka

Do podania

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 250 C. Ryby myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacinamy w poprzek. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy solą, pieprzem, rozmarynem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem (od zewnątrz i od wewnątrz). Do środka tuszek wkładamy po 2-3 plasterki cytryny.

Krok 2

Cukinie oraz paprykę kroimy w kosteczkę i skrapiamy oliwą. Ryby układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obkładamy dookoła warzywami i pieczemy ok. 15-10 min. W międzyczasie przygotowujemy sos pietruszkowy. Do blendera wkładamy posiekaną natkę pietruszki, czosnek, papryczkę chili oraz posiekaną cebulę szalotkę. Całość miksujemy dolewając oliwę oraz sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Pstrąga podajemy polanego powstałym sosem np. w towarzystwie bagietki.

"Uwierzcie mi – nie warto wchodzić dwa razy do tej samej rzeki. Chyba że pływa w niej dorodny pstrąg, którego można złowić na kolację. Niewiele znam tak wyśmienitych w smaku potraw jak pstrąg w sosie z warzywami."


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

5
00
 

9,99 zł/1 kg

3
60
 

8,99 zł/1 kg

1
29
 

0,02 kg

64,50 zł/1 kg

1
90
 

9,51 zł/1 kg

15
29
 

0,5 l

30,58 zł/1 l

2
09
 

0,015 kg

139,33 zł/1 kg

1
89
 

1 szt.

2
00
 

3,99 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród