Pieczony pstrąg z cukinią w sosie pietruszkowym

Pieczony pstrąg z cukinią w sosie pietruszkowym
Dania obiadowe
2
Łatwy
40 min.
Ocena 3

Składniki

Sos pietruszkowy

  • pęczek natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • pół papryczki chili
  • mała cebulka

Do podania

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 250 C. Ryby myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacinamy w poprzek. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy solą, pieprzem, rozmarynem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem (od zewnątrz i od wewnątrz). Do środka tuszek wkładamy po 2-3 plasterki cytryny.

Krok 2

Cukinie oraz paprykę kroimy w kosteczkę i skrapiamy oliwą. Ryby układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obkładamy dookoła warzywami i pieczemy ok. 15-10 min. W międzyczasie przygotowujemy sos pietruszkowy. Do blendera wkładamy posiekaną natkę pietruszki, czosnek, papryczkę chili oraz posiekaną cebulę szalotkę. Całość miksujemy dolewając oliwę oraz sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Pstrąga podajemy polanego powstałym sosem np. w towarzystwie bagietki.

"Uwierzcie mi – nie warto wchodzić dwa razy do tej samej rzeki. Chyba że pływa w niej dorodny pstrąg, którego można złowić na kolację. Niewiele znam tak wyśmienitych w smaku potraw jak pstrąg w sosie z warzywami."


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Cukinia ważona
5,99 zł/1 kg
2,16 zł
Papryka czerwona ważona
13,99 zł/1 kg
3,08 zł
Natureza brokuły sztuka
1 kg
2,99 zł/1 kg
2,99 zł
4,99 zł
PROMOCYJNA CENA
Natureza cytryny tacka 4 szt.
0,7 kg
5,99 zł/1 kg
4,19 zł
Carrefour Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia 500 ml
0,5 l
24,98 zł/1 l
12,49 zł
Kamis Rozmaryn 15 g
0,015 kg
90,00 zł/1 kg
1,35 zł
Natka pietruszki pęczek
1 szt.
1,59 zł/1 szt.
1,59 zł
Natureza papryka pepperoni czerwona 150 g
0,15 kg
46,60 zł/1 kg
6,99 zł
Cebula ważona
3,99 zł/1 kg
2,00 zł

Zobacz również inne przepisy