Sos pietruszkowy
Do podania
Piekarnik nagrzewamy do 250 C. Ryby myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacinamy w poprzek. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy solą, pieprzem, rozmarynem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem (od zewnątrz i od wewnątrz). Do środka tuszek wkładamy po 2-3 plasterki cytryny.
Cukinie oraz paprykę kroimy w kosteczkę i skrapiamy oliwą. Ryby układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obkładamy dookoła warzywami i pieczemy ok. 15-10 min. W międzyczasie przygotowujemy sos pietruszkowy. Do blendera wkładamy posiekaną natkę pietruszki, czosnek, papryczkę chili oraz posiekaną cebulę szalotkę. Całość miksujemy dolewając oliwę oraz sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Pstrąga podajemy polanego powstałym sosem np. w towarzystwie bagietki.
"Uwierzcie mi – nie warto wchodzić dwa razy do tej samej rzeki. Chyba że pływa w niej dorodny pstrąg, którego można złowić na kolację. Niewiele znam tak wyśmienitych w smaku potraw jak pstrąg w sosie z warzywami."
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies