Pieczony pstrąg z cukinią w sosie pietruszkowym

Pieczony pstrąg z cukinią w sosie pietruszkowym
Dania obiadowe
2
Łatwy
40 min.
Ocena 3

Składniki

  • 2 świeże patroszone pstrągi
  • cukinia
  • czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • cytryna
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka rozmarynu

Sos pietruszkowy

  • pęczek natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • pół papryczki chili
  • mała cebulka

Do podania

  • bagietka

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 250 C. Ryby myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacinamy w poprzek. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy solą, pieprzem, rozmarynem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem (od zewnątrz i od wewnątrz). Do środka tuszek wkładamy po 2-3 plasterki cytryny.

Krok 2

Cukinie oraz paprykę kroimy w kosteczkę i skrapiamy oliwą. Ryby układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obkładamy dookoła warzywami i pieczemy ok. 15-10 min. W międzyczasie przygotowujemy sos pietruszkowy. Do blendera wkładamy posiekaną natkę pietruszki, czosnek, papryczkę chili oraz posiekaną cebulę szalotkę. Całość miksujemy dolewając oliwę oraz sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Pstrąga podajemy polanego powstałym sosem np. w towarzystwie bagietki.

"Uwierzcie mi – nie warto wchodzić dwa razy do tej samej rzeki. Chyba że pływa w niej dorodny pstrąg, którego można złowić na kolację. Niewiele znam tak wyśmienitych w smaku potraw jak pstrąg w sosie z warzywami."


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

5
32
 

~ 0,38 kg

13,99 zł/1 kg

1
00
 

~ 0,1 kg

9,99 zł/1 kg

1
39
 

0,02 kg

69,50 zł/1 kg

3
91
 

~ 0,45 kg

8,69 zł/1 kg

23
89
 

0,25 l

95,56 zł/1 l

2
29
 
1,99 zł najniższa cena

0,015 kg

152,67 zł/1 kg

5
99
 

1 szt.

4
99
 

0,25 kg

19,96 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu