Pieczone pomidory faszerowane kurkami i pietruszką

Pieczone pomidory faszerowane kurkami i pietruszką
Dania obiadowe
3-6
Łatwy
45 min.
Ocena 3

Składniki

  • 6 pomidorów 
  • 100 g kaszy kuskus 
  • 200 g kurek
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • łyżka tartego parmezanu

Krok 1

Pomidory myjemy i ucinamy kapelusze. Środek wydrążamy. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem (ok. 1cm ponad powierzchnią kaszy) i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut, aż napęcznieje. Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Kurki dokładnie myjemy.

Krok 2

Do miseczki z napęczniałym kuskusem wrzucamy drobno pokrojone kurki, poszatkowaną cebulę, czosnek oraz posiekaną pietruszkę. Całość zalewamy oliwą, doprawiamy solą oraz pieprzem. Powstałym farszem nadziewamy  pomidory, które następnie posypujemy parmezanem i wkładamy do piekarnika na 25 min. Danie podajemy na ciepło.

"Jako doświadczony strateg zdaję sobie sprawę, że niektórych kwestii nie warto drążyć. W przeciwieństwie do kuchni, gdzie dobrze wydrążony owoc lub warzywo potrafi stworzyć podstawę wyśmienitego dania, godnego cesarskiego półmiska."


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

2
00
 

3,99 zł/1 kg

1
29
 

0,02 kg

64,50 zł/1 kg

5
69
 

1 szt.

3
69
 

1 kg

1
29
 

0,02 kg

64,50 zł/1 kg

2
59
 

0,25 kg

10,36 zł/1 kg

1
89
 

1 szt.

5
99
 

0,25 kg

23,96 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród