Do lekko podgrzanego mleka dodajemy cukier, łyżeczkę maki, drożdże i sól. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy jajko, roztopione masło oraz zaczyn. Wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie i sprężyste. Wkładamy je do naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godz.
Kurczaka oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy łyżką oliwy. Grillujemy na patelni 4 min. z każdej strony. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie siekamy na drobne kawałki.
Jarmuż zalewamy ugotowaną wodą i pozostawiamy na sitku na kilka minut. Następnie do osobnej miski wrzucamy posiekanego kurczaka, pokrojony jarmuż, starty żółty ser, posiekany czosnek, jajko oraz przyprawy.
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy okręgi o średnicy 8 cm. Nakładamy farsz, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i dokładnie zlepiamy. Układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy 35 min. na złoty kolor. W połowie pieczenia wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Podajemy np. z jogurtem naturalnym lub sosem pomidorowym.
„Moja Józefina to stała bywalczyni salonów. Przynosi stamtąd modne kulinarne inspiracje, takie jak jarmuż. Przyznam, że spróbowałem i efekt jest zaskakująco dobry.”
0,75 l
29,32 zł/1 l
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies