Pieczone gruszki z plasterkami schabu, żurawiną i tymiankiem

Pieczone gruszki z plasterkami schabu, żurawiną i tymiankiem
Dania obiadowe
3
Łatwy
60 min.
Ocena 3

Składniki

  •           2 gruszki
  •           3 plastry schabu
  •           6-8 łyżek żurawiny w słoiczku
  •           tymianek
  •          ząbek czosnku
  •          2 cm imbiru
  •          łyżka soku z limonki
  •          3 łyżki sosu sojowego
  •          2 łyżki oleju
  •          sól, pieprz

 

Krok 1

Do miseczki wlewamy sos sojowy, olej, sok z limonki , starty na tarce czosnek oraz imbir. Całość mieszamy i doprawiamy sola oraz pieprzem. Tak powstałą marynatą nacieramy mięso i odstawiamy je na 2 h.  W międzyczasie przepoławiamy gruszki, wydrążamy nasienie i nadziewamy każdą polówkę łyżką żurawiny.  Piekarnik nastawiamy na 180 C i pieczemy gruszki ok 30 min. 

Krok 2

Na patelni podsmażamy plasterki schaby ok 3-4 min z każdej strony. Następnie układamy ja na pieczonych gruszkach, dekorujemy odrobina żurawiny i pieczemy ok 3-5 min. Podajemy skropione oliwą i przybrane świeżym tymiankiem.

„Moi kucharze nie zasypiają gruszek w popiele, tylko pieką je z żurawiną i podają do soczystego schabu. Efekt jest doskonały!

 

Idealny przepis na Boże Narodzenie.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Gruszka ważona
4,99 zł/1 kg
1,80 zł
Schab wieprzowy bez kości
11,99 zł/1 kg
13,19 zł
PROMOCYJNA CENA
Carrefour Classic Żurawina 260 g
0,26 kg
17,27 zł/1 kg
4,49 zł
5,09 zł
PROMOCYJNA CENA
Kamis Tymianek 10 g
0,01 kg
189,00 zł/1 kg
1,89 zł
Imbir ważony
22,99 zł/1 kg
2,30 zł
LIMONKA SZTUKA
1 szt.
1,59 zł/1 szt.
1,59 zł
Carrefour Sos sojowy 125 ml
0,125 l
39,92 zł/1 l
4,99 zł
Rapso Olej rzepakowy 0,75 l
0,75 l
22,52 zł/1 l
16,89 zł
Kotányi Sól z Kopalni Soli Wieliczka 250 g
0,25 kg
5,96 zł/1 kg
1,49 zł
Kotányi Pieprz czarny mielony 70 g
0,07 kg
111,29 zł/1 kg
7,79 zł

Zobacz również inne przepisy