Do miseczki wlewamy sos sojowy, olej, sok z limonki , starty na tarce czosnek oraz imbir. Całość mieszamy i doprawiamy sola oraz pieprzem. Tak powstałą marynatą nacieramy mięso i odstawiamy je na 2 h. W międzyczasie przepoławiamy gruszki, wydrążamy nasienie i nadziewamy każdą polówkę łyżką żurawiny. Piekarnik nastawiamy na 180 C i pieczemy gruszki ok 30 min.
Na patelni podsmażamy plasterki schaby ok 3-4 min z każdej strony. Następnie układamy ja na pieczonych gruszkach, dekorujemy odrobina żurawiny i pieczemy ok 3-5 min. Podajemy skropione oliwą i przybrane świeżym tymiankiem.
„Moi kucharze nie zasypiają gruszek w popiele, tylko pieką je z żurawiną i podają do soczystego schabu. Efekt jest doskonały!
Idealny przepis na Boże Narodzenie.
0,125 l
34,32 zł/1 l
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies