Pieczone gruszki z plasterkami schabu, żurawiną i tymiankiem

Pieczone gruszki z plasterkami schabu, żurawiną i tymiankiem
Dania obiadowe
3
Łatwy
60 min.
Ocena 3

Składniki

  •           2 gruszki
  •           3 plastry schabu
  •           6-8 łyżek żurawiny w słoiczku
  •           tymianek
  •          ząbek czosnku
  •          2 cm imbiru
  •          łyżka soku z limonki
  •          3 łyżki sosu sojowego
  •          2 łyżki oleju
  •          sól, pieprz

 

Krok 1

Do miseczki wlewamy sos sojowy, olej, sok z limonki , starty na tarce czosnek oraz imbir. Całość mieszamy i doprawiamy sola oraz pieprzem. Tak powstałą marynatą nacieramy mięso i odstawiamy je na 2 h.  W międzyczasie przepoławiamy gruszki, wydrążamy nasienie i nadziewamy każdą polówkę łyżką żurawiny.  Piekarnik nastawiamy na 180 C i pieczemy gruszki ok 30 min. 

Krok 2

Na patelni podsmażamy plasterki schaby ok 3-4 min z każdej strony. Następnie układamy ja na pieczonych gruszkach, dekorujemy odrobina żurawiny i pieczemy ok 3-5 min. Podajemy skropione oliwą i przybrane świeżym tymiankiem.

„Moi kucharze nie zasypiają gruszek w popiele, tylko pieką je z żurawiną i podają do soczystego schabu. Efekt jest doskonały!

 

Idealny przepis na Boże Narodzenie.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

4
79
 

1 szt.

11
96
 

29,90 zł/1 kg

5
79
 

0,26 kg

22,27 zł/1 kg

2   
19
1
79
 

0,008 kg

223,75 zł/1 kg

-18%
1
29
 

0,02 kg

64,50 zł/1 kg

2
00
 

19,99 zł/1 kg

1
69
 

1 szt.

5
29
 

0,125 l

42,32 zł/1 l

31
75
 

3 kg

10,58 zł/1 kg

3
69
 

1 kg

1
29
 

0,02 kg

64,50 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród