Pieczone gruszki z plasterkami schabu, żurawiną i tymiankiem

Pieczone gruszki z plasterkami schabu, żurawiną i tymiankiem
Dania obiadowe
3
Łatwy
60 min.
Ocena 3

Składniki

  •           2 gruszki
  •           3 plastry schabu
  •           6-8 łyżek żurawiny w słoiczku
  •           tymianek
  •          ząbek czosnku
  •          2 cm imbiru
  •          łyżka soku z limonki
  •          3 łyżki sosu sojowego
  •          2 łyżki oleju
  •          sól, pieprz

 

Krok 1

Do miseczki wlewamy sos sojowy, olej, sok z limonki , starty na tarce czosnek oraz imbir. Całość mieszamy i doprawiamy sola oraz pieprzem. Tak powstałą marynatą nacieramy mięso i odstawiamy je na 2 h.  W międzyczasie przepoławiamy gruszki, wydrążamy nasienie i nadziewamy każdą polówkę łyżką żurawiny.  Piekarnik nastawiamy na 180 C i pieczemy gruszki ok 30 min. 

Krok 2

Na patelni podsmażamy plasterki schaby ok 3-4 min z każdej strony. Następnie układamy ja na pieczonych gruszkach, dekorujemy odrobina żurawiny i pieczemy ok 3-5 min. Podajemy skropione oliwą i przybrane świeżym tymiankiem.

„Moi kucharze nie zasypiają gruszek w popiele, tylko pieką je z żurawiną i podają do soczystego schabu. Efekt jest doskonały!

 

Idealny przepis na Boże Narodzenie.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

4
00
 

~ 0,5 kg

7,99 zł/1 kg

12
38
 
12,38 zł cena sprzed obniżki

~ 0,75 kg

16,50 zł/1 kg

7
99
 

0,26 kg

30,73 zł/1 kg

2
29
 
1,99 zł najniższa cena

0,008 kg

286,25 zł/1 kg

1
39
 

0,02 kg

69,50 zł/1 kg

4
32
 

~ 0,18 kg

23,99 zł/1 kg

4
99
 

0,125 l

39,92 zł/1 l

6
89
 

1 l

3
59
 

0,5 kg

7,18 zł/1 kg

1
19
 

0,02 kg

59,50 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu