Mięso wyjmujemy 30 minut wcześniej z lodówki. Do miseczki wrzucamy wyciśnięty czosnek, paprykę, miód, oliwę, musztardę, posiekany rozmaryn, sól oraz pieprz. Całość mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Nacieramy mięso marynatą. Pieczenie szynki wieprzowej powinno trwać 1,5 godziny. Po godzinie należy schab podlać wodą.
Marchewki kroimy w słupki i podgotowujemy przez 10-15 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Mają być delikatnie miękkie, ale nadal chrupiące. Odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło z miodem, wrzucamy marchewki, solimy i pieprzymy do smaku. Podgrzewamy około 10 minut na wolnym ogniu.
"Marchewki są zdrowe, każdy dietetyk Ci to powie, więc gdy mam ochotę przemycić na obiad szynkę wieprzową pieczoną, to zawsze pod pretekstem ich spożycia. Ta strategia pozwoliła mi odnieść wiele smakowitych zwycięstw w negocjacjach z moimi kucharzami. Co bardzo polecam."
0,5 l
30,58 zł/1 l
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies