Pieczona szynka wieprzowa w cytrusowej glazurze

Pieczona szynka wieprzowa w cytrusowej glazurze
Dania obiadowe
5-6
Średni
90 min.
Ocena 3

Składniki

do przybrania:

  • kilka mandarynek
  • 3 główki czosnku

Krok 1

Mieszamy olej, miód i sok z mandarynek i pomarańczy. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy i starty ząbek czosnku. Powstałą marynatę doprawiamy solą i pieprzem. Szynkę myjemy i nacinamy w kratkę. W zagłębienia wbijamy goździki, nacieramy marynatą. Odstawiamy szynkę na noc do lodówki. 

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Umieszczamy mięso w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Polewamy resztą marynaty i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy ok. 60 min. Następnie zdejmujemy folię, a do naczynia wkładamy przepołowione mandarynki i główki czosnku przecięte na pół. Pieczemy jeszcze 20 min. do zarumienienia. 


„Glazurowanie jest to zajęcie bardzo przyjemne, które nie wymaga fachowca. Glazurować może każdy, wykorzystując w tym celu soczyste cytrusy. I gorąco do tego zachęcam!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

16
79
 

20,99 zł/1 kg

1
39
 

0,02 kg

69,50 zł/1 kg

3
00
 

9,99 zł/1 kg

13
99
 

0,47 kg

29,77 zł/1 kg

32
99
 

3 kg

11,00 zł/1 kg

1
79
 

0,01 kg

179,00 zł/1 kg

1
99
 

0,03 kg

66,33 zł/1 kg

1
19
 

0,02 kg

59,50 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu