do przybrania:
Mieszamy olej, miód i sok z mandarynek i pomarańczy. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy i starty ząbek czosnku. Powstałą marynatę doprawiamy solą i pieprzem. Szynkę myjemy i nacinamy w kratkę. W zagłębienia wbijamy goździki, nacieramy marynatą. Odstawiamy szynkę na noc do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Umieszczamy mięso w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Polewamy resztą marynaty i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy ok. 60 min. Następnie zdejmujemy folię, a do naczynia wkładamy przepołowione mandarynki i główki czosnku przecięte na pół. Pieczemy jeszcze 20 min. do zarumienienia.
„Glazurowanie jest to zajęcie bardzo przyjemne, które nie wymaga fachowca. Glazurować może każdy, wykorzystując w tym celu soczyste cytrusy. I gorąco do tego zachęcam!”
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści oraz prezentowane reklamy do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez nas gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych.
Korzystając z serwisu, bez zmiany ustawień w zakresie prywatności w ramach Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookie w Twojej przeglądarce oraz otrzymywaniem treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji poprzez przetwarzanie danych osobowych przez Carrefour sp. z o.o. na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji.
Dowiedź się więcej
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. W każdym momencie możesz też edytować Twoje preferencje w zakresie udzielonej zgody, w tym wycofać ją całkowicie, klikając w lub przechodzą na naszą stronę polityki prywatności.