Pieczona szynka wieprzowa w cytrusowej glazurze

Pieczona szynka wieprzowa w cytrusowej glazurze
Dania obiadowe
5-6
Średni
90 min.
Ocena 3

Składniki

  • ok. 1 kg szynki wieprzowej
  • ząbek czosnku
  • pomarańcza
  • 3 mandarynki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 10 goździków
  • sól, pieprz

do przybrania:

  • kilka mandarynek
  • 3 główki czosnku

Krok 1

Mieszamy olej, miód i sok z mandarynek i pomarańczy. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy i starty ząbek czosnku. Powstałą marynatę doprawiamy solą i pieprzem. Szynkę myjemy i nacinamy w kratkę. W zagłębienia wbijamy goździki, nacieramy marynatą. Odstawiamy szynkę na noc do lodówki. 

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Umieszczamy mięso w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Polewamy resztą marynaty i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy ok. 60 min. Następnie zdejmujemy folię, a do naczynia wkładamy przepołowione mandarynki i główki czosnku przecięte na pół. Pieczemy jeszcze 20 min. do zarumienienia. 


„Glazurowanie jest to zajęcie bardzo przyjemne, które nie wymaga fachowca. Glazurować może każdy, wykorzystując w tym celu soczyste cytrusy. I gorąco do tego zachęcam!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

16   
79
10
39
 

12,99 zł/1 kg

-38%
1
79
 

1 szt.

2
85
 

5,70 zł/1 kg

12
69
 

0,47 kg

27,00 zł/1 kg

30
25
 

2,751 kg

11,00 zł/1 kg

1
59
 

0,01 kg

159,00 zł/1 kg

2   
29
1
79
 

0,035 kg

51,14 zł/1 kg

-22%
1
19
 

0,02 kg

59,50 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy