Pieczona gęś z jabłkami

Pieczona gęś z jabłkami
Dania obiadowe
4os
Średni
4h
Ocena 4

Składniki

  • Cała gęś około 4kg
  • 4 łyżki majeranku
  • 5 łyżek syropu klonowego lub miodu
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 4 jabłka
  • sól, pieprz

Krok 1

Gęś dokładnie płuczemy. Osuszamy. Nadmiar tłuszczyku odcinamy i zachowujemy. W małej miseczce łączymy tymianek, majeranek, syrop klonowy, sól oraz pieprz. Wszystko razem mieszamy i nakładamy na gęś. Dokładnie ją smarujemy. Wykładamy na blaszkę piersiami do dołu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200C. Następnie obniżamy temperaturę do 170C i pieczemy przez 3h. 

Krok 2

Po tym czasie obniżamy temperaturę do 130C i pieczemy jeszcze 1,5h. Na każdy kilogram gęsi przypada 1h pieczenia. W między czasie gdy gęś jest w piekarniku, raz na godzinę otwieramy piekarnik i podlewamy ją tłuszczem, który wytopił się z gęsi. Upieczoną gęś podajemy z ulubionymi dodatkami np. pieczonymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

1
35
 

0,015 kg

90,00 zł/1 kg

18
89
 

0,5 kg

37,78 zł/1 kg

1
69
 

0,01 kg

169,00 zł/1 kg

4
02
 

~ 0,75 kg

5,36 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu