Gęś dokładnie płuczemy. Osuszamy. Nadmiar tłuszczyku odcinamy i zachowujemy. W małej miseczce łączymy tymianek, majeranek, syrop klonowy, sól oraz pieprz. Wszystko razem mieszamy i nakładamy na gęś. Dokładnie ją smarujemy. Wykładamy na blaszkę piersiami do dołu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200C. Następnie obniżamy temperaturę do 170C i pieczemy przez 3h.
Po tym czasie obniżamy temperaturę do 130C i pieczemy jeszcze 1,5h. Na każdy kilogram gęsi przypada 1h pieczenia. W między czasie gdy gęś jest w piekarniku, raz na godzinę otwieramy piekarnik i podlewamy ją tłuszczem, który wytopił się z gęsi. Upieczoną gęś podajemy z ulubionymi dodatkami np. pieczonymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści oraz prezentowane reklamy do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez nas gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych.
Korzystając z serwisu, bez zmiany ustawień w zakresie prywatności w ramach Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookie w Twojej przeglądarce oraz otrzymywaniem treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji poprzez przetwarzanie danych osobowych przez Carrefour sp. z o.o. na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji.
Dowiedź się więcej
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. W każdym momencie możesz też edytować Twoje preferencje w zakresie udzielonej zgody, w tym wycofać ją całkowicie, klikając w lub przechodzą na naszą stronę polityki prywatności.