Gęś dokładnie płuczemy. Osuszamy. Nadmiar tłuszczyku odcinamy i zachowujemy. W małej miseczce łączymy tymianek, majeranek, syrop klonowy, sól oraz pieprz. Wszystko razem mieszamy i nakładamy na gęś. Dokładnie ją smarujemy. Wykładamy na blaszkę piersiami do dołu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200C. Następnie obniżamy temperaturę do 170C i pieczemy przez 3h.
Po tym czasie obniżamy temperaturę do 130C i pieczemy jeszcze 1,5h. Na każdy kilogram gęsi przypada 1h pieczenia. W między czasie gdy gęś jest w piekarniku, raz na godzinę otwieramy piekarnik i podlewamy ją tłuszczem, który wytopił się z gęsi. Upieczoną gęś podajemy z ulubionymi dodatkami np. pieczonymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies