Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Ziemniaczki dokładnie myjemy, przepoławiamy, doprawiamy solą i polewamy łyżką oleju. Schab myjemy i osuszamy. Nacinamy tak, aby powstały tzw. kieszonki, czyli spód powinien być w jednym kawałku. Mięso oprószamy solą oraz nacieramy konfiturą. Następnie w „kieszonki” wkładamy po kilka plastrów cienko pokrojonego jabłka oraz cebuli.
Wierzch posypujemy chili oraz tymiankiem, możemy też skropić pozostałą łyżką oliwy. Układamy mięso w naczyniu żaroodpornym wraz z połówkami ziemniaków. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika na ok. godzinę i 45 minut. Na ostatnie pół godziny pieczenia zdejmujemy pokrywkę.
"Pewnego dnia zażądałem pieczeni schabowej. Po burzliwych pertraktacjach, odnośnie szczegółów dania, zawarliśmy z kucharzem ultimatum. Ja zaznałem kulinarnej rozkoszy, a w mojej kuchni zapanował spokój."
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies