Pieczeń ze schabu z jabłkiem, cebulą i ziemniaczkami

Pieczeń ze schabu z jabłkiem, cebulą i ziemniaczkami
Dania obiadowe
4-5
Łatwy
2 godziny
Ocena 2.5

Składniki

  • ok. 1 kg surowego schabu
  • jabłko
  • 2 małe czerwone cebule
  • 12-15 małych ziemniaków
  • 2 łyżki konfitury, np. pomarańczowej lub mirabelkowej
  • szczypta tymianku
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Ziemniaczki dokładnie myjemy, przepoławiamy, doprawiamy solą i polewamy łyżką oleju. Schab myjemy i osuszamy. Nacinamy tak, aby powstały tzw. kieszonki, czyli spód powinien być w jednym kawałku. Mięso oprószamy solą oraz nacieramy konfiturą. Następnie w „kieszonki” wkładamy po kilka plastrów cienko pokrojonego jabłka oraz cebuli.

Krok 2

Wierzch posypujemy chili oraz tymiankiem, możemy też skropić pozostałą łyżką oliwy. Układamy mięso w naczyniu żaroodpornym wraz z połówkami ziemniaków. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika na ok. godzinę i 45 minut. Na ostatnie pół godziny pieczenia zdejmujemy pokrywkę.

"Pewnego dnia zażądałem pieczeni schabowej. Po burzliwych pertraktacjach, odnośnie szczegółów dania, zawarliśmy z kucharzem ultimatum. Ja zaznałem kulinarnej rozkoszy, a w mojej kuchni zapanował spokój."


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Schab wieprzowy bez kości
15,99 zł/1 kg
17,59 zł
Jabłka Szampion ważone
2,99 zł/1 kg
1,50 zł
Cebula czerwona tuba 380 g
0,38 kg
17,08 zł/1 kg
6,49 zł
Carrefour Konfitura z pomarańczy o obniżonej zawartości cukrów 240 g
0,24 kg
14,96 zł/1 kg
3,59 zł
Carrefour Tymianek suszony 15 g
0,015 kg
46,00 zł/1 kg
0,69 zł
Rapso Olej rzepakowy 0,75 l
0,75 l
22,52 zł/1 l
16,89 zł
Kotányi Sól z Kopalni Soli Wieliczka 250 g
0,25 kg
5,96 zł/1 kg
1,49 zł
Carrefour Pieprz czarny mielony 20 g
0,02 kg
42,50 zł/1 kg
0,85 zł

Zobacz również inne przepisy