Penne z ziołowym pesto

Penne z ziołowym pesto
Dania obiadowe
2-3
Łatwe
40min
Ocena 4

Składniki

Pesto

  • cebula dymka
  • garść bazylii
  • garść mięty
  • 100 g uprażonych orzechów laskowych
  • parmezan
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • sok z połowy cytryny

Krok 1


Do naczynia, w którym będziemy blendować pesto, wrzucamy pokrojoną cebulę dymkę, bazylię oraz miętę (możemy również dodać inne zioła, wedle uznania). Dorzucamy podprażone orzechy, posiekane ząbki czosnku, sok z cytryny, parmezan oraz kilka łyżek oliwy. Całość blendujemy na gładkie pesto. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
 

 

Krok 2

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Patelnię podgrzewamy, dodajemy dwie łyżki pesto, ugotowany makaron i mieszamy. Przed podaniem danie dekorujemy świeżymi ziołami, tartym parmezanem oraz orzechami laskowymi.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

8
39
 

0,4 kg

20,98 zł/1 kg

2
49
 

1 szt.

4
99
 

1 szt.

5
69
 

1 szt.

1
90
 

9,49 zł/1 kg

1
29
 

0,02 kg

64,50 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród