Penne z ziołowym pesto

Penne z ziołowym pesto
Dania obiadowe
2-3
Łatwe
40min
Ocena 4

Składniki

Pesto

  • cebula dymka
  • garść bazylii
  • garść mięty
  • 100 g uprażonych orzechów laskowych
  • parmezan
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • sok z połowy cytryny

Krok 1


Do naczynia, w którym będziemy blendować pesto, wrzucamy pokrojoną cebulę dymkę, bazylię oraz miętę (możemy również dodać inne zioła, wedle uznania). Dorzucamy podprażone orzechy, posiekane ząbki czosnku, sok z cytryny, parmezan oraz kilka łyżek oliwy. Całość blendujemy na gładkie pesto. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
 

 

Krok 2

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Patelnię podgrzewamy, dodajemy dwie łyżki pesto, ugotowany makaron i mieszamy. Przed podaniem danie dekorujemy świeżymi ziołami, tartym parmezanem oraz orzechami laskowymi.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Millo di Pasta Makaron orkiszowy pióra 400 g
0,4 kg
11,48 zł/1 kg
4,59 zł
Natureza cebula dymka pęczek
1 szt.
2,49 zł/1 szt.
2,49 zł
Bazylia świeża
0,25 kg
21,96 zł/1 kg
5,49 zł
Mięta ogrodowa świeża
1 szt.
4,59 zł/1 szt.
4,59 zł
Natureza brokuły sztuka
1 kg
4,99 zł/1 kg
4,99 zł
Carrefour Orzechy laskowe łuskane 100 g
0,1 kg
59,90 zł/1 kg
5,99 zł

Zobacz również inne przepisy