Farsz:
Do podania:
Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości, w lekko osolonej wodzie i studzimy. Twaróg rozdrabniamy widelcem. Do miski wrzucamy kaszę jaglaną, twaróg, ksylitol oraz szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy.
Mąkę orkiszową, pszenną i sól przesiewamy do miski. W 100 ml gorącej wody rozpuszczamy masło. Powoli wlewamy je do miski z mąką i wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż stanie się gładkie i sprężyste. Odkładamy je na 30 min, przykryte ściereczką.
Następnie dzielimy ciasto na dwie części i rozwałkowujemy na stolnicy. Wykrawamy okręgi o średnicy ok. 6-8cm. Na środku każdego krążka układamy łyżeczkę twarogowego farszu. (Możemy też oprószyć farsz odrobiną cynamonu lub dodać go wcześniej do ciasta.) Pieroga sklejamy. Czynność powtarzamy do wyczerpania się masy pierogowej i nadzienia.
Doprowadzamy wodę w garnku do wrzenia. Wrzucamy pierogi. Gdy woda ponownie się zagotuje, gotujemy je jeszcze przez ok. 3 minuty, następnie wyjmujemy ostrożnie łyżką cedzakową.
Przed podaniem polewamy pierogi jogurtem naturalnym i dekorujemy plasterkami truskawek, porzeczkami oraz borówkami.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies