Pełnoziarniste pierogi z kaszą jaglaną i owocami

Pełnoziarniste pierogi z kaszą jaglaną i owocami
Dania obiadowe
2-3
Średnie
1h

Składniki

  • 80 g mąki orkiszowej
  • 80 g mąki pszennej
  • 15 g masła Jakość z Natury Carrefour
  • szczypta soli
  • 100 ml ciepłej wody

 
Farsz:

  • 200 g twarogu Jakość z Natury Carrefour
  • 100 g kasza jaglana Carrefour
  • 2 łyżki ksylitolu
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu

Do podania:

  • 100 g jogurtu greckiego Carrefour
  • 50 g porzeczek
  • 50 g borówek
  • 100 g truskawek

 

Krok 1

Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości, w lekko osolonej wodzie i studzimy. Twaróg rozdrabniamy widelcem. Do miski wrzucamy kaszę jaglaną, twaróg, ksylitol oraz szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy.

Mąkę orkiszową, pszenną i sól przesiewamy do miski. W 100 ml gorącej wody rozpuszczamy masło. Powoli wlewamy je do miski z mąką i wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż stanie się gładkie i sprężyste. Odkładamy je na 30 min, przykryte ściereczką.

Krok 2

Następnie dzielimy ciasto na dwie części i rozwałkowujemy na stolnicy. Wykrawamy okręgi o średnicy ok. 6-8cm. Na środku każdego krążka układamy łyżeczkę twarogowego farszu. (Możemy też oprószyć farsz odrobiną cynamonu lub dodać go wcześniej do ciasta.) Pieroga sklejamy. Czynność powtarzamy do wyczerpania się masy pierogowej i nadzienia.

Doprowadzamy wodę w garnku do wrzenia. Wrzucamy pierogi. Gdy woda ponownie się zagotuje, gotujemy je jeszcze przez ok. 3 minuty, następnie wyjmujemy ostrożnie łyżką cedzakową.

Przed podaniem polewamy pierogi jogurtem naturalnym i dekorujemy plasterkami truskawek, porzeczkami oraz borówkami.