Paszteciki z ciasta francuskiego z łopatką, fasolką i serem

Paszteciki z ciasta francuskiego z łopatką, fasolką i serem
Dania obiadowe
2
Średni
40 min.
Ocena 3

Składniki

  • 250 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 200 g ciasta francuskiego
  • łyżka musztardy
  • 2 jajka
  • garść czerwonej fasolki z puszki
  • 30 żółtego sera
  • 30 g bułki
  • 30 ml mleka
  • 2 łyżki sezamu
  • sól, pieprz

 

Krok 1

Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na 15 min. Miksujemy  ją z mięsem, musztardą i jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy czerwoną fasolkę. 1/3 nadzienia układamy wzdłuż krótszego boku ciasta, posypujemy żółtym serem i zwijamy w rulon. Czynność powtarzamy – z jednego arkuszu ciasta powstaną 3 rulony. Następnie rulony tniemy na kawałki o szerokości 2 - 3 cm. Smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. 

Krok 2

Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 25 min. 

„Niech rządzi chrupkość, niech tryumfuje lekkość! Nakazuję wprowadzić do kuchni ciasto francuskie, formować je w paszteciki i zachwycać się ich smakiem!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Łopatka wieprzowa bez kości tacka
16,79 zł/1 kg
16,79 zł
Henglein Świeże ciasto francuskie XXL 375 g
0,375 kg
15,33 zł/1 kg
5,75 zł
Carrefour Classic Musztarda sarepska 200 g
0,2 kg
9,95 zł/1 kg
1,99 zł
Top Jaj Jaja z chowu ściółkowego L 10 sztuk
0,65 kg
15,06 zł/1 kg
9,79 zł
Carrefour Fasola czerwona konserwowa 400 g
0,24 kg
8,29 zł/1 kg
1,99 zł
Carrefour Ser żółty edamski 250 g
0,25 kg
19,96 zł/1 kg
4,99 zł
KAJZERKA 50 g
0,05 kg
5,00 zł/1 kg
0,25 zł
Łaciate Mleko świeże 3,2% 1 l
1 l
3,35 zł/1 l
3,35 zł
Helio Sezam łuskany 200 g
0,2 kg
27,45 zł/1 kg
5,49 zł
Kotányi Sól z Kopalni Soli Wieliczka 250 g
0,25 kg
5,16 zł/1 kg
1,29 zł
Carrefour Pieprz czarny mielony 20 g
0,02 kg
54,50 zł/1 kg
1,09 zł

Zobacz również inne przepisy