Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka i zalewamy 250 mln zimnej wody. Gotujemy z odrobiną soli pod przykryciem ok. 15 min. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok na ok. 5 min. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekany czosnek, cebulkę. Całość podsmażamy kilka minut. Kurki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię. Smażymy do zarumienienia kilka chwil. Dodajemy ugotowaną kaszę i mieszamy. Całość posypujemy zieloną pietruszką, doprawiamy pieprzem i solą.
Papryki myjemy, ścinamy górę i wydrążamy gniazdo. Do wy drążonych papryk nakładamy porcję kaszy z kurkami. Papryki przykrywamy odkrojoną częścią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 30 min. Następnie zdejmujemy kapelusz i posypujemy serem mozzarella i wkładamy po raz kolejny do piekarnika na ok. 10 min.
„Ogłaszam sezon na kurki! Niech grzybiarze ruszają w las, a kucharze niech szykują z tych pysznych grzybów oryginalne dania!”
0,5 l
30,58 zł/1 l
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies