Papryki faszerowane kaszą jaglaną, pieczone z jajkiem i tymiankiem

Papryki faszerowane kaszą jaglaną, pieczone z jajkiem i tymiankiem
Dania obiadowe
4
Łatwy
40 min.
Ocena 3

Składniki

  • 2 papryki (kolor dowolny)
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 4 jajka
  • pół cebulki
  • łyżka oliwy
  • szczypta oregano
  • szczypta kolendry
  • szczypta słodkiej papryki
  • świeży tymianek

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Papryki przekrawamy na pół, oczyszczamy z gniazd nasiennych, oprószamy solą i pieprzem. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy przez ok. 15 min. W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną w 250 ml wody do miękkości (ok. 15 minut), w trakcie gotowania doprawiamy solą.

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz przyprawy (paprykę, kolendrę, oregano), a po chwili dokładamy ugotowaną kaszę jaglaną i dokładnie mieszamy. Powstałym nadzieniem faszerujemy papryki. Do każdej wbijamy po jajku, ponownie wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 20 min bez przykrycia. Przed podaniem dekorujemy świeżym tymiankiem.

"Z pustego i Salomon nie naleje – mówią. Mają rację, dlatego paprykę zwykle preferuję faszerowaną. W tej smakowitej formie doskonale napełnia: żołądek pożywną strawą, a serce radością. Kiedyś takich rarytasów nie było, a szkoda!"


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

5
99
 

0,4 kg

14,98 zł/1 kg

8
99
 

10 szt.

0,90 zł/1 szt.

1
50
 

5,99 zł/1 kg

15
29
 

0,5 l

30,58 zł/1 l

1
49
 

0,01 kg

149,00 zł/1 kg

2
29
 

0,017 kg

134,71 zł/1 kg

1
19
 

0,02 kg

59,50 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu