Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Papryki przekrawamy na pół, oczyszczamy z gniazd nasiennych, oprószamy solą i pieprzem. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy przez ok. 15 min. W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną w 250 ml wody do miękkości (ok. 15 minut), w trakcie gotowania doprawiamy solą.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz przyprawy (paprykę, kolendrę, oregano), a po chwili dokładamy ugotowaną kaszę jaglaną i dokładnie mieszamy. Powstałym nadzieniem faszerujemy papryki. Do każdej wbijamy po jajku, ponownie wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 20 min bez przykrycia. Przed podaniem dekorujemy świeżym tymiankiem.
"Z pustego i Salomon nie naleje – mówią. Mają rację, dlatego paprykę zwykle preferuję faszerowaną. W tej smakowitej formie doskonale napełnia: żołądek pożywną strawą, a serce radością. Kiedyś takich rarytasów nie było, a szkoda!"
0,5 l
30,58 zł/1 l
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies