Papryki faszerowane kaszą jaglaną, pieczone z jajkiem i tymiankiem

Papryki faszerowane kaszą jaglaną, pieczone z jajkiem i tymiankiem
Dania obiadowe
4
Łatwy
40 min.
Ocena 3

Składniki

  • 2 papryki (kolor dowolny)
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 4 jajka
  • pół cebulki
  • łyżka oliwy
  • szczypta oregano
  • szczypta kolendry
  • szczypta słodkiej papryki
  • świeży tymianek

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Papryki przekrawamy na pół, oczyszczamy z gniazd nasiennych, oprószamy solą i pieprzem. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy przez ok. 15 min. W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną w 250 ml wody do miękkości (ok. 15 minut), w trakcie gotowania doprawiamy solą.

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz przyprawy (paprykę, kolendrę, oregano), a po chwili dokładamy ugotowaną kaszę jaglaną i dokładnie mieszamy. Powstałym nadzieniem faszerujemy papryki. Do każdej wbijamy po jajku, ponownie wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 20 min bez przykrycia. Przed podaniem dekorujemy świeżym tymiankiem.

"Z pustego i Salomon nie naleje – mówią. Mają rację, dlatego paprykę zwykle preferuję faszerowaną. W tej smakowitej formie doskonale napełnia: żołądek pożywną strawą, a serce radością. Kiedyś takich rarytasów nie było, a szkoda!"


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Papryka czerwona ważona
8,99 zł/1 kg
1,98 zł
Cenos Kasza jaglana 400 g (4 torebki)
0,4 kg
12,73 zł/1 kg
5,09 zł
Top Jaj Jaja z chowu ściółkowego L 10 sztuk
0,65 kg
15,68 zł/1 kg
10,19 zł
Cebula czerwona ważona
4,99 zł/1 kg
2,50 zł
Carrefour Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia 500 ml
0,5 l
24,98 zł/1 l
12,49 zł
Carrefour Oregano suszone 10 g
0,01 kg
99,00 zł/1 kg
0,99 zł
Kotányi Kolendra cała 17 g
0,017 kg
117,06 zł/1 kg
1,99 zł
Kotányi Papryka słodka mielona 22 g
0,022 kg
85,91 zł/1 kg
1,89 zł
Tymianek duży, świeży
1 szt.
5,29 zł/1 szt.
5,29 zł

Zobacz również inne przepisy