Papryka zapiekana z kaszą jaglaną i jajkiem

Papryka zapiekana z kaszą jaglaną i jajkiem
Dania obiadowe
2-3
łatwe
1h

Składniki

  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • papryka żółta
  • 3 jajka Carrefour BIO
  • 2 łyżki oliwy Carrefour BIO
  • 100g kaszy jaglanej Carrefour
  • czerwona cebula
  • mała cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 papryczki chili
  • 1/3 papryka słodka
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 100ml passaty pomidorowej Carrefour BIO
  • świeże oregano lub tymianek
  • sól

 

Krok 1

Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie wedle instrukcji na opakowaniu. Na patelnię wlewamy oliwę. Dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek.Następnie drobno pokrojoną papryczkę chili, ostrą, słodką paprykę, kumin oraz sól. Dorzucamy drobno pokrojoną cukinię i smażymy kilka minut. Po chwili wsypujemy ugotowaną kaszę jaglaną oraz wlewamy passatę pomidorową. Dusimy kilka chwil. W razie potrzeby doprawiamy solą.

Krok 2

Papryki myjemy i odkrawamy wierzch, Czyścimy w środku. Do każdej papryki wkładamy po kilka łyżek farszu. Doprawiamy listkami świeżego oregano oraz wbijamy po jednym jajku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 20 minut.