Papryka faszerowana mięsem wieprzowym i wołowym

Papryka faszerowana mięsem wieprzowym i wołowym
Dania obiadowe
4
Łatwy
45 min.
Ocena 4.8

Składniki

  • 4 papryki
  • 1 cebula
  • 400 g mielonego mięsa (wieprzowe i wołowe)
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 4 ząbki czosnku
  • 8 suszone pomidory w oleju
  • 15 oliwek
  • 150 g sera feta
  • sól, pieprz
  • świeże oregano
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

Krok 1

Cebulę, czosnek, oliwki, suszone pomidory i fetę drobno kroimy. Razem z ryżem wsypujemy do mięsa i całość mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i świeżym oregano, dodajemy oliwę.

Krok 2

Z papryk ścinamy kapelusze i wyciągamy gniazda nasienne. Nadziewamy je przygotowanym mięsem. Wykładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą. Skrapiamy papryki z wierzchu oliwą i pieczemy przez 35 minut w 200 stopniach C.

"Patrzysz i myślisz: warzywo! Próbujesz i mówisz: mięso! Papryka faszerowana mięsem to smaczny pomysł na połączenie tych dwóch w jednym daniu. Paprykowa niespodzianka ucieszy i miłośników mięsa i tych, którzy lubią być zaskakiwani."


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

5
70
 

14,25 zł/1 kg

1
50
 

2,99 zł/1 kg

12
99
 

0,4 kg

32,48 zł/1 kg

12
99
 

0,4 kg

32,48 zł/1 kg

2
99
 

0,4 kg

7,48 zł/1 kg

7
99
 

0,22 kg

36,32 zł/1 kg

5
79
 

0,14 kg

41,36 zł/1 kg

5
59
 

0,07 kg

79,86 zł/1 kg

13
59
 

0,21 kg

64,71 zł/1 kg

1
19
 

1 kg

1
29
 

0,02 kg

64,50 zł/1 kg

5   
29
3
99
 

1 szt.

-25%
15
29
 

0,5 l

30,58 zł/1 l

1
19
 

0,02 kg

59,50 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy