Papryka faszerowana mięsem wieprzowym i wołowym

Papryka faszerowana mięsem wieprzowym i wołowym
Dania obiadowe
4
Łatwy
45 min.
Ocena 4.8

Składniki

  • 4 papryki
  • 1 cebula
  • 400 g mielonego mięsa (wieprzowe i wołowe)
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 4 ząbki czosnku
  • 8 suszone pomidory w oleju
  • 15 oliwek
  • 150 g sera feta
  • sól, pieprz
  • świeże oregano
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

Krok 1

Cebulę, czosnek, oliwki, suszone pomidory i fetę drobno kroimy. Razem z ryżem wsypujemy do mięsa i całość mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i świeżym oregano, dodajemy oliwę.

Krok 2

Z papryk ścinamy kapelusze i wyciągamy gniazda nasienne. Nadziewamy je przygotowanym mięsem. Wykładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą. Skrapiamy papryki z wierzchu oliwą i pieczemy przez 35 minut w 200 stopniach C.

"Patrzysz i myślisz: warzywo! Próbujesz i mówisz: mięso! Papryka faszerowana mięsem to smaczny pomysł na połączenie tych dwóch w jednym daniu. Paprykowa niespodzianka ucieszy i miłośników mięsa i tych, którzy lubią być zaskakiwani."


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Cebula czerwona tuba 380 g
0,38 kg
15,76 zł/1 kg
5,99 zł
Carrefour Targ Świeżości Mięso mielone wołowe 400 g
0,4 kg
22,23 zł/1 kg
8,89 zł
Carrefour Targ Świeżości Mięso mielone z łopatki wieprzowej 400 g
0,4 kg
22,23 zł/1 kg
8,89 zł
Cenos Ryż jaśminowy pełnoziarnisty 400 g (4 x 100 g)
0,4 kg
12,48 zł/1 kg
4,99 zł
Carrefour Pomidory suszone całe w oleju z przyprawami 230 g
0,23 kg
25,00 zł/1 kg
5,75 zł
Figaro Hiszpańskie oliwki zielone drylowane 142 g
0,07 kg
67,00 zł/1 kg
4,69 zł
Carrefour Feta Ser 200 g
0,21 kg
49,48 zł/1 kg
10,39 zł
Sól Kujawska 1 Kg
1 kg
0,85 zł/1 kg
0,85 zł
Carrefour Pieprz czarny mielony 20 g
0,02 kg
49,50 zł/1 kg
0,99 zł
Oregano świeże
1 szt.
4,59 zł/1 szt.
4,59 zł
Carrefour Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia 500 ml
0,5 l
24,98 zł/1 l
12,49 zł
Kamis Papryka słodka mielona 20 g
0,02 kg
94,50 zł/1 kg
1,89 zł

Zobacz również inne przepisy