sos:
Piekarnik nagrzewamy do 190 C. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Liście kapusty odrywamy od główki i blanszujemy wrząca wodą ok 5 min następnie przekładamy do naczynia z zimna wodą. Odcedzamy i odcinamy zgrubiałą część.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Po chwili dodajemy mielona wieprzowinę i smażymy kilka minut. Odstawiamy do wystudzenia. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gdy jest jeszcze ciepły dodajemy łyżkę octu ryżowego, szczyptę soli oraz cukru.
Do wieprzowiny dodajemy ryż, posiekaną dymkę, cynamon, pieprz, świeżo starty imbir, sos sojowy i całość mieszamy. Na każdym liściu układamy porcję mięsa i zwijamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy gorącym bulionem. Pieczemy w piekarniku pod przykryciem ok. 25 min. Przed podaniem posypujemy sezamem.
Do jogurtu dodajemy posiekaną miętę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Sos podajemy z gołąbkami.
„Gołąbki z nutą Orientu – któż by pomyślał? Jednak utalentowany kucharz potrafi łączyć różnorodne smaki w zachwycającą całość!”
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści oraz prezentowane reklamy do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez nas gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych.
Korzystając z serwisu, bez zmiany ustawień w zakresie prywatności w ramach Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookie w Twojej przeglądarce oraz otrzymywaniem treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji poprzez przetwarzanie danych osobowych przez Carrefour sp. z o.o. na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji.
Dowiedź się więcej
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. W każdym momencie możesz też edytować Twoje preferencje w zakresie udzielonej zgody, w tym wycofać ją całkowicie, klikając w lub przechodzą na naszą stronę polityki prywatności.