Naleśniki orkiszowe z morelami

Naleśniki orkiszowe z morelami
Dania obiadowe
8-9
Łatwy
50 min.
Ocena 3

Składniki

ciasto:

  • 100 g mąki orkiszowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 250 ml mleka
  • 20 g roztopionego masła
  • szczypta soli

nadzienie:

  • 400 g sera ricotta
  • 2 łyżki miodu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki jogurtu

dekoracja:

  • 4-5 moreli
  • 2 brzoskwinie

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, sól oraz jajka. Następnie wlewamy połowę porcji mleka i miksujemy na gładkie ciasto, stopniowo dolewając pozostałe mleko. Na koniec dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy. Ciasto odkładamy na bok na min. 30 minut.

Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, do zarumienienia z obu stron. 

W międzyczasie ricottę mieszamy z miodem i jogurtem. Doprawiamy do smaku skórką otartą z jednej cytryny.

Morele oraz brzoskwinie kroimy w półksiężyce.

Krok 2

Upieczone naleśniki smarujemy musem z sera ricotta. Wierzch dekorujemy kawałkami świeżych moreli i brzoskwiń. 


„To zdrowe postanowienie przyszło mi wyjątkowo łatwo i bez wyrzeczeń. Doskonały naleśnik orkiszowy z delikatnym serowym musem i pełnymi witamin i minerałów owocami. Zaiste słodka to wygrana!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

13
69
 

0,9 kg

15,21 zł/1 kg

10
29
 

1 kg

3
39
 

1 l

8
39
 

0,2 kg

41,95 zł/1 kg

2
19
 

1 kg

10
69
 

0,25 kg

42,76 zł/1 kg

12
69
 

0,47 kg

27,00 zł/1 kg

1
71
 

8,56 zł/1 kg

1
79
 

1 kg


Zobacz również inne przepisy