Musaka - grecka zapiekanka na Twoim talerzu

Musaka - grecka zapiekanka na Twoim talerzu
Dania obiadowe
4
Średni
1 godz.
Ocena 4.3

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 500 g bakłażana
  • 500 g cukinii
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 3 pomidory
  • cebula czerwona
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • cynamon
  • liść laurowy
  • oregano,
  • oliwa z oliwek
  •  sos light
  • 500 ml jogurtu greckiego
  • 2 żółtka 
  • gałka muszkatołowa,
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu

Krok 1

Ziemniaki ugotować al dente, ostudzić i pokroić w plastry. Bakłażany i cukinie pokroić w plastry, posolić i odstawić na 15 min. Po tym czasie można je podsmażyć na patelni bez tłuszczu lub podpiec w piekarniku. Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać mięso mielone, doprawić solą, pieprzem, liściem laurowym, oregano i cynamonem. Pomidory pokroić w kostkę i dodać do mięsa, dusić około 30 min.

Krok 2

Połączyć jogurt grecki z żółtkami i gałką muszkatołową. Wszystkie składniki ułożyć warstwami w naczyniu w kolejności: ziemniaki, bakłażan, mięso, bakłażan, cukinia, sos, parmezan. Piec 35 min w piekarniku nagrzanym do 1800C.


"Greckie, więc warte uwagi mojej i mojego dworu. Od dziś serwuję na cesarskich stołach w największych foremkach"


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

2
85
 

3
60
 

8,99 zł/1 kg

7
50
 

14,99 zł/1 kg

12
99
 

0,4 kg

32,48 zł/1 kg

5
85
 

11,69 zł/1 kg

2
50
 

4,99 zł/1 kg

1
79
 

1 szt.

2
19
 

1 kg

1
29
 

0,02 kg

64,50 zł/1 kg

1
39
 

0,02 kg

69,50 zł/1 kg

1
29
 

0,066 kg

19,55 zł/1 kg

1
39
 

0,008 kg

173,75 zł/1 kg

15
29
 

0,5 l

30,58 zł/1 l

20
59
 

0,15 l

137,27 zł/1 l

4
59
 

0,4 kg

11,48 zł/1 kg

10
79
 

10 szt.

1,08 zł/1 szt.

1
49
 

0,01 kg

149,00 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu