Musaka - grecka zapiekanka na Twoim talerzu

Musaka - grecka zapiekanka na Twoim talerzu
Dania obiadowe
4
Średni
1 godz.
Ocena 4.3

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 500 g bakłażana
  • 500 g cukinii
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 3 pomidory
  • cebula czerwona
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • cynamon
  • liść laurowy
  • oregano,
  • oliwa z oliwek
  •  sos light
  • 500 ml jogurtu greckiego
  • 2 żółtka 
  • gałka muszkatołowa,
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu

Krok 1

Ziemniaki ugotować al dente, ostudzić i pokroić w plastry. Bakłażany i cukinie pokroić w plastry, posolić i odstawić na 15 min. Po tym czasie można je podsmażyć na patelni bez tłuszczu lub podpiec w piekarniku. Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać mięso mielone, doprawić solą, pieprzem, liściem laurowym, oregano i cynamonem. Pomidory pokroić w kostkę i dodać do mięsa, dusić około 30 min.

Krok 2

Połączyć jogurt grecki z żółtkami i gałką muszkatołową. Wszystkie składniki ułożyć warstwami w naczyniu w kolejności: ziemniaki, bakłażan, mięso, bakłażan, cukinia, sos, parmezan. Piec 35 min w piekarniku nagrzanym do 1800C.


"Greckie, więc warte uwagi mojej i mojego dworu. Od dziś serwuję na cesarskich stołach w największych foremkach"


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

1 kg

3,69 zł

14,99 zł/1 kg

7,50 zł

0,4 kg

27,48 zł/1 kg

10,99 zł

7,99 zł/1 kg

4,00 zł

4,99 zł/1 kg

2,50 zł

0,22 kg

36,32 zł/1 kg

7,99 zł

1 kg

1,19 zł

0,02 kg

54,50 zł/1 kg

1,09 zł

0,02 kg

49,50 zł/1 kg

0,99 zł

6,6 g

18,03 zł/100 g

1,19 zł

0,01 kg

129,00 zł/1 kg

1,29 zł

0,5 l

21,98 zł/1 l

10,99 zł
12,99 zł
-15%

0,15 l

123,27 zł/1 l

18,49 zł
20,59 zł
-10%

0,4 kg

11,48 zł/1 kg

4,59 zł

1 szt.

9,99 zł

0,01 kg

149,00 zł/1 kg

1,49 zł

Zobacz również inne przepisy