Makaron z pieczonym serem camembert, pomidorkami koktajlowymi i bazylią

Makaron z pieczonym serem camembert, pomidorkami koktajlowymi i bazylią
Dania obiadowe
2
Łatwy
40 min.
Ocena 4.8

Składniki

  • 200 g makaronu tagliatelle 
  • serek camembert President
  • oliwa z oliwek
  • 50 g sera parmezan
  • 2 ząbki czosnku
  • garść listków świeżej bazylii
  • 250 g pomidorków cherry
  • sól, pieprz 

Krok 1

Z odcinamy górną warstwę z krążka sera camembert. Kładziemy na wierzchu drobno pokrojony czosnek (1 ząbek), parmezan, 5 listków posiekanej, świeżej bazylii, posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy ser do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 25 minut. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę. W garnku gotujemy wodę z solą i odrobiną oliwy. Pomidorki cherry parzymy i ściągamy z nich skórkę. Drobno posiekany czosnek wrzucamy na patelnię, po chwili dodajemy pomidorki, garść świeżej bazylii, sól i pieprz. Całość podgrzewamy około 5 minut.

Krok 2

Gdy do końca pieczenia sera pozostanie 10 minut, gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym łączymy z zawartością patelni. Po wyłożeniu na talerz polewamy danie roztopionym serem prosto z piekarnika. 

"Wódz powinien być jak forteca – nieugięty i niewzruszony, jednak nawet ja wprost się rozpływam, gdy pomyślę o aromatycznym pieczonym serze camembert. Moi kucharze to wiedzą i wykorzystują, by zmiękczyć me serce w razie wojowniczego nastroju. Szczerze rekomenduję ten przepis."


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

0,5 kg

22,38 zł/1 kg

11,19 zł

0,25 kg

57,16 zł/1 kg

14,29 zł

0,5 l

65,38 zł/1 l

32,69 zł

0,22 kg

36,32 zł/1 kg

7,99 zł

0,5 kg

17,98 zł/1 kg

8,99 zł

0,088 kg

95,34 zł/1 kg

8,39 zł

0,02 kg

54,50 zł/1 kg

1,09 zł

0,12 kg

24,92 zł/1 kg

2,99 zł
3,25 zł
Promocja

Zobacz również inne przepisy