Makaron z pieczonym serem camembert, pomidorkami koktajlowymi i bazylią

Makaron z pieczonym serem camembert, pomidorkami koktajlowymi i bazylią
Dania obiadowe
2
Łatwy
40 min.
Ocena 4.8

Składniki na makaron z camembertem

Jak przygotować makaron z camembertem i pomidorami?

Makaron z camembertem – składniki

Krok 1.

Z odcinamy górną warstwę z krążka sera camembert. Kładziemy na wierzchu drobno pokrojony czosnek (1 ząbek), parmezan, 5 listków posiekanej, świeżej bazylii, posypujemy solą i pieprzem.

Krok 2.

Wstawiamy ser  do piekarnika nagrzanego do 170°C na 25 minut.

Krok 3.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Jednocześnie w garnku gotujemy wodę z solą i odrobiną oliwy. Pomidorki cherry sparzamy i obieramy ze skórki. Drobno posiekany czosnek wrzucamy na patelnię, po chwili dodajemy pomidorki, garść świeżej bazylii, sól i pieprz. Całość podgrzewamy około 5 minut.

Makaron z camembertem – składniki

Krok 4.

Gdy do końca pieczenia sera pozostanie 10 minut,  gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym łączymy z zawartością patelni.

Krok 5.

Gotowy makaron z camembertem i pomidorami wykładamy na talerz i polewamy roztopionym serem prosto z piekarnika.

„Wódz powinien być jak forteca – nieugięty i niewzruszony, jednak nawet ja wprost się rozpływam, gdy pomyślę o aromatycznym makaronie z pieczonym serem camembert. Moi kucharze to wiedzą i wykorzystują, by zmiękczyć me serce w razie wojowniczego nastroju. Szczerze rekomenduję ten przepis”.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

7   
19
5
59
 

0,5 kg

11,18 zł/1 kg

-22%
13
59
 

0,25 kg

54,36 zł/1 kg

29
59
 

0,75 l

39,45 zł/1 l

1
99
 

1 szt.

4
99
 

1 szt.

1
70
 

16,99 zł/1 kg

8
59
 

0,088 kg

97,61 zł/1 kg

1
29
 

0,02 kg

64,50 zł/1 kg

3
99
 

0,12 kg

33,25 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród