Z odcinamy górną warstwę z krążka sera camembert. Kładziemy na wierzchu drobno pokrojony czosnek (1 ząbek), parmezan, 5 listków posiekanej, świeżej bazylii, posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy ser do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 25 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. W garnku gotujemy wodę z solą i odrobiną oliwy. Pomidorki cherry parzymy i ściągamy z nich skórkę. Drobno posiekany czosnek wrzucamy na patelnię, po chwili dodajemy pomidorki, garść świeżej bazylii, sól i pieprz. Całość podgrzewamy około 5 minut.
Gdy do końca pieczenia sera pozostanie 10 minut, gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym łączymy z zawartością patelni. Po wyłożeniu na talerz polewamy danie roztopionym serem prosto z piekarnika.
"Wódz powinien być jak forteca – nieugięty i niewzruszony, jednak nawet ja wprost się rozpływam, gdy pomyślę o aromatycznym pieczonym serze camembert. Moi kucharze to wiedzą i wykorzystują, by zmiękczyć me serce w razie wojowniczego nastroju. Szczerze rekomenduję ten przepis."
Ustawienia cookies