Makaron z cukinii z krewetkami i sosem pomidorowym

Makaron z cukinii z krewetkami i sosem pomidorowym
Dania obiadowe
2
Łatwe
40min
Ocena 4

Składniki

  • 350g krewetek gotowanych BIO
  • 2 szalotki 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 papryczka chili 
  • 3 cukinie lub 2 większe
  • 5 pomidorów malinowych 
  • Pęczek świeżej pietruszki
  • Pęczek świeżego oregano 
  • 100ml białego wina wytrawnego 
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • Sól, pieprz 

Krok 1

Na patelnię wlewamy olej, podgrzewamy. Czosnek, szalotkę oraz chili drobno siekamy i podsmażamy. Pomidory zalewamy wrzątkiem. Czekamy około 5 minut. Po tym czasie ściągamy z nich skórkę i drobno je kroimy. Dorzucamy na patelnię. Garść świeżej pietruszki oraz oregano kroimy i dodajemy do pomidorów. Przyprawiamy cukrem, solą, pieprzem i sosem Worcestershire. Gotujemy całość na małym ogniu przez około 15 minut, aż soki z pomidorów się zredukują. Na koniec dodajemy wytrawne wino oraz masło i gotujemy kolejne 5 minut. 

Krok 2

Krewetki obieramy z pancerzy, dokładnie płuczemy i dorzucamy do sosu. Gotujemy około 4 minut. Cukinię myjemy. Za pomocą obieraczki tniemy ją na długie pasma makaronowe, zatrzymując się tuż przy pestkach i miąższu. Następnie przekrajamy je wzdłuż aby uzyskać makaron z cukinii. Makaron wrzucamy do sosu, dokładnie mieszamy. Serwujemy z posiekaną pietruszką i listkami oregano.

Smacznego.

"Idealne smaczne danie"


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

0,225 kg

115,56 zł/1 kg

26,00 zł

1 szt.

1,99 zł

0,25 kg

19,96 zł/1 kg

4,99 zł

9,99 zł/1 kg

3,80 zł

0,5 kg

17,98 zł/1 kg

8,99 zł

1 szt.

3,99 zł
4,99 zł
-20%

1 szt.

4,99 zł

0,2 kg

39,95 zł/1 kg

7,99 zł

0,5 l

25,98 zł/1 l

12,99 zł

0,5 kg

15,18 zł/1 kg

7,59 zł

0,25 kg

6,76 zł/1 kg

1,69 zł

0,02 kg

54,50 zł/1 kg

1,09 zł

Zobacz również inne przepisy