Makaron z cukinii z krewetkami i sosem pomidorowym

Makaron z cukinii z krewetkami i sosem pomidorowym
Dania obiadowe
2
Łatwe
40min
Ocena 4

Składniki

  • 350g krewetek gotowanych BIO
  • 2 szalotki 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 papryczka chili 
  • 3 cukinie lub 2 większe
  • 5 pomidorów malinowych 
  • Pęczek świeżej pietruszki
  • Pęczek świeżego oregano 
  • 100ml białego wina wytrawnego 
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • Sól, pieprz 

Krok 1

Na patelnię wlewamy olej, podgrzewamy. Czosnek, szalotkę oraz chili drobno siekamy i podsmażamy. Pomidory zalewamy wrzątkiem. Czekamy około 5 minut. Po tym czasie ściągamy z nich skórkę i drobno je kroimy. Dorzucamy na patelnię. Garść świeżej pietruszki oraz oregano kroimy i dodajemy do pomidorów. Przyprawiamy cukrem, solą, pieprzem i sosem Worcestershire. Gotujemy całość na małym ogniu przez około 15 minut, aż soki z pomidorów się zredukują. Na koniec dodajemy wytrawne wino oraz masło i gotujemy kolejne 5 minut. 

Krok 2

Krewetki obieramy z pancerzy, dokładnie płuczemy i dorzucamy do sosu. Gotujemy około 4 minut. Cukinię myjemy. Za pomocą obieraczki tniemy ją na długie pasma makaronowe, zatrzymując się tuż przy pestkach i miąższu. Następnie przekrajamy je wzdłuż aby uzyskać makaron z cukinii. Makaron wrzucamy do sosu, dokładnie mieszamy. Serwujemy z posiekaną pietruszką i listkami oregano.

Smacznego.

"Idealne smaczne danie"


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

27
00
 

0,225 kg

120,00 zł/1 kg

1
79
 

1 szt.

8
99
 

0,8 kg

11,24 zł/1 kg

3
42
 

8,99 zł/1 kg

5
70
 

0,5 kg

11,40 zł/1 kg

5
69
 

1 szt.

10
19
 

0,2 kg

50,95 zł/1 kg

15
29
 

0,5 l

30,58 zł/1 l

5
29
 

0,5 kg

10,58 zł/1 kg

1
69
 

0,25 kg

6,76 zł/1 kg

1
29
 

0,02 kg

64,50 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy