Krok 1
Na patelnię wlewamy olej, podgrzewamy. Czosnek, szalotkę oraz chili drobno siekamy i podsmażamy. Pomidory zalewamy wrzątkiem. Czekamy około 5 minut. Po tym czasie ściągamy z nich skórkę i drobno je kroimy. Dorzucamy na patelnię. Garść świeżej pietruszki oraz oregano kroimy i dodajemy do pomidorów. Przyprawiamy cukrem, solą, pieprzem i sosem Worcestershire.
Gotujemy całość na małym ogniu przez około 15 minut, aż soki z pomidorów się zredukują. Na koniec dodajemy wytrawne wino oraz masło i gotujemy kolejne 5 minut.
Krewetki do makaronu w sosie pomidorowym obieramy z pancerzy, dokładnie płuczemy i dorzucamy do sosu. Gotujemy około 4 minut.
Cukinię myjemy. Za pomocą obieraczki tniemy ją na długie pasma makaronowe, zatrzymując się tuż przy pestkach i miąższu. Następnie przekrajamy je wzdłuż aby uzyskać makaron z cukinii do krewetek w sosie pomidorowym. Makaron wrzucamy do sosu, dokładnie mieszamy.
Gotowy makaron z krewetami w sosie pomidorowym serwujemy z posiekaną pietruszką i listkami oregano.
Smacznego!
0,5 kg
17,98 zł/1 kg
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies