Makaron z bakłażanem i kozim serem

Makaron z bakłażanem i kozim serem
Dania obiadowe
4os
Średnie
30min

Składniki

Ciasto:
  • 400g makaronu tagliatelle
  • 250g pomidorków cherry
  • 2 małe bakłażany
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 5 plastrów szynki parmeńskiej
  • 40g orzeszków pinii
  • 200g sera koziego
  • 2 garści rukoli
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy   (BIO)
  • 2 gałązki świeżego oregano
  • 100 ml białego wina wytrawnego   (może być BIO)
  • suszone chili
  • sól, pieprz

Krok 1

Czosnek i szalotkę obieramy. Drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy czosnek i szalotkę.  Podsmażamy do złotego koloru na małym ogniu. Bakłażana kroimy wzdłuż, następnie w  paski. Dodajemy na patelnię i gotujemy około 5-7 minut. Pomidorki cherry kroimy na pół i dorzucamy do całości, dodajemy wino oraz masło i gotujemy przez 3 minuty. Na koniec dodajemy pokrojony drobno ser kozi, posiekane oregano. Doprawiamy solą, pieprzem oraz chili.

 

 

 

Krok 2

Na osobnej, suchej patelni prażymy orzeszki pinii. W dużym garnku z dużą ilością soli i odrobiną oliwy gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Makaron odcedzamy, dorzucamy zawartość patelni, dokładnie mieszamy i serwujemy. Każdą porcję posypujemy świeżą rukolą, orzechami i pokrojonymi plastrami szynki parmeńskiej. 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

4
99
 

0,25 kg

19,96 zł/1 kg

13
04
 

0,07 kg

186,29 zł/1 kg

1
79
 

1 szt.

5
00
 

9,99 zł/1 kg

3
10
 

0,035 kg

88,57 zł/1 kg

7
99
 

0,2 kg

39,95 zł/1 kg

28
39
 

0,5 l

56,78 zł/1 l

18
99
 

0,075 kg

253,20 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy