Makaron muszle zapiekane z ricottą, pastą z suszonych pomidorów i żurawiną w sosie pomidorowym z bazylią

Makaron muszle zapiekane z ricottą, pastą z suszonych pomidorów i żurawiną w sosie pomidorowym z bazylią
Dania obiadowe
Łatwe
Ocena 5

Składniki

  • 200 g makaronu muszle
  • 200 g ricotta
  • ½ słoika pasty Wawrzyniec z suszonymi pomidorami i żurawiną (90 g)
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • 3 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 g parmezanu
  • garść liści bazylii
  • 3 łyżki oliwy

 

Krok 1

Przygotowujemy sos. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w piórka szalotkę, czosnek, następnie dodajemy pomidory i bazylię i redukujemy cały sos przez około 10 minut.

Krok 2

Ricottę mieszamy z pastą Wawrzyniec z suszonych pomidorów i żurawiny. Muszle gotujemy według instrukcji na opakowaniu i hartujemy w zimnej wodzie. Ugotowane muszle nadziewamy ricottą, zalewamy sosem i posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 10-15 minut do zarumienienia parmezanu.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

7
79
 

0,24 kg

32,46 zł/1 kg

6
69
 

0,18 kg

37,17 zł/1 kg

2
49
 

0,5 kg

4,98 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy