Makaron muszle zapiekane z ricottą, pastą z suszonych pomidorów i żurawiną w sosie pomidorowym z bazylią

Makaron muszle zapiekane z ricottą, pastą z suszonych pomidorów i żurawiną w sosie pomidorowym z bazylią
Dania obiadowe
Łatwe
Ocena 5

Składniki

  • 200 g makaronu muszle
  • 200 g ricotta
  • ½ słoika pasty Wawrzyniec z suszonymi pomidorami i żurawiną (90 g)
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • 3 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 g parmezanu
  • garść liści bazylii
  • 3 łyżki oliwy

 

Krok 1

Przygotowujemy sos. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w piórka szalotkę, czosnek, następnie dodajemy pomidory i bazylię i redukujemy cały sos przez około 10 minut.

Krok 2

Ricottę mieszamy z pastą Wawrzyniec z suszonych pomidorów i żurawiny. Muszle gotujemy według instrukcji na opakowaniu i hartujemy w zimnej wodzie. Ugotowane muszle nadziewamy ricottą, zalewamy sosem i posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 10-15 minut do zarumienienia parmezanu.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Sery z Goliszewa Ser ricotta wiedeński
0,24 kg
32,46 zł/1 kg
7,79 zł
Wawrzyniec Pasta warzywna z suszonymi pomidorami i żurawiną 180 g
0,18 kg
35,50 zł/1 kg
6,39 zł
Carrefour Przecier pomidorowy 500 g
0,5 kg
4,58 zł/1 kg
2,29 zł

Zobacz również inne przepisy