Makaron muszle zapiekane z ricottą, pastą z suszonych pomidorów i żurawiną w sosie pomidorowym z bazylią

Makaron muszle zapiekane z ricottą, pastą z suszonych pomidorów i żurawiną w sosie pomidorowym z bazylią
Dania obiadowe
Łatwe
Ocena 5

Składniki

  • 200 g makaronu muszle
  • 200 g ricotta
  • ½ słoika pasty Wawrzyniec z suszonymi pomidorami i żurawiną (90 g)
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • 3 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 g parmezanu
  • garść liści bazylii
  • 3 łyżki oliwy

 

Krok 1

Przygotowujemy sos. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w piórka szalotkę, czosnek, następnie dodajemy pomidory i bazylię i redukujemy cały sos przez około 10 minut.

Krok 2

Ricottę mieszamy z pastą Wawrzyniec z suszonych pomidorów i żurawiny. Muszle gotujemy według instrukcji na opakowaniu i hartujemy w zimnej wodzie. Ugotowane muszle nadziewamy ricottą, zalewamy sosem i posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 10-15 minut do zarumienienia parmezanu.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

7
19
 

0,3 kg

23,97 zł/1 kg

12
59
 

0,25 kg

50,36 zł/1 kg

8
69
 

0,18 kg

48,28 zł/1 kg

3   
99
3
69
 
Najniższa cena z 30 dni: 3,99 zł

0,5 kg

7,38 zł/1 kg

Promocja

Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu