Łosoś zapiekany z czerwonym pesto, pomidorkami koktajlowymi i ziołami

Łosoś zapiekany z czerwonym pesto, pomidorkami koktajlowymi i ziołami
Dania obiadowe
2
Łatwe
40min

Składniki

  • 2 x filety z łososia 200 g
  • Pesto:
  • 5-6 suszonych pomidorów Carrefour
  • 2 łyżki oliwy Carrefour Bio
  • 60 g słonecznika Carrefour
  • 40 g parmezanu

 

  • ok 14 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżeczki jogurtu Carrefour
  • garść rukoli
  • sól
  • pieprz
  • kolendra ( lub inne zioła typu pietruszka, oregano)

Krok 1

Do miseczki przekładamy suszone pomidory. Dodajemy słonecznik, starty parmezan. Wlewamy oliwę oraz odrobinę oleju z suszonych pomidorów. Doprawiamy całość sola oraz pieprzem. Blendujemy na gładka pastę.

 

Krok 2

Do czerwonego pesto dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy. Łososia myjemy, przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy solą oraz pieprzem. Łososia smarujemy czerwonym pesto. Posypujemy kolendrą lub innymi ziołami. Na wierzchu układamy gałązkę pomidorków koktajlowych. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 20 min. Podajemy z rukolą.

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Carrefour Pomidory suszone całe w oleju z przyprawami 230 g
0,23 kg
25,00 zł/1 kg
5,75 zł
Carrefour Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia 1 l
1 l
23,99 zł/1 l
23,99 zł
Carrefour Słonecznik łuskany 100 g
0,1 kg
11,50 zł/1 kg
1,15 zł
Pomidory cherry 250 g
0,25 kg
17,16 zł/1 kg
4,29 zł
Carrefour Ser Grana Padano tarty 100 g
0,1 kg
81,90 zł/1 kg
8,19 zł
Rukola myta 100 g
0,1 kg
39,90 zł/1 kg
3,99 zł
Mleczny Przystanek Jogurt naturalny 150 g
0,15 kg
4,60 zł/1 kg
0,69 zł

Zobacz również inne przepisy