Do miski wlewamy sok żurawinowy. Dodajemy miód oraz sos sojowy. Dokładnie mieszamy. Filety z łososia myjemy i osuszamy. Przekładamy do brytfanki. Zalewamy je powstałym sosem i odstawiamy na 30 min do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łososia wykładamy na blaszkę. Doprawiamy odrobiną soli oraz posypujemy kilkoma ziarenkami pieprzu. Wkładamy do piekarnika na 15-20 min.
W międzyczasie marynatę z łososia przelewamy do rondelka. Dodajemy świeżą żurawinę (garść zostawiamy do dekoracji). Podgrzewamy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Możemy go zblendować pod koniec, ale nie jest to konieczne. Polewamy nim łososia zaraz po przyrządzeniu.
Smacznego na Święta Bożego Narodzenia :)
Ustawienia cookies