Soczewicę gotujemy przez 20 min. na małym ogniu w 120 ml wody. W międzyczasie dodajemy łyżkę oliwy i szczyptę soli. Po zdjęciu z ognia dodajemy sok z cytryny, łyżkę zielonej pietruszki i dokładnie mieszamy. Filet z łososia myjemy, oprószamy solą i pieprzem, nacieramy oliwą. Pieczemy na patelni ok. 5 min., następnie przekładamy na drugą stronę. Pod koniec pieczenia posypujemy czarnuszką i dociskamy ją do ryby.
Na drugiej patelni roztapiamy masło i dolewamy wino. Po chwili dorzucamy kapary i smażymy ok. 3 min., cały czas mieszając.
Na talerz wykładamy soczewicę. Następnie układamy na niej filet z łososia, który polewamy winnym sosem. Całość posypujemy rukolą oraz skrapiamy sokiem z cytryny.
„Do gotowania należy podchodzić lekko i z fantazją! Wzbogacić sos odrobiną wina, sypnąć przyprawami i elegancko podać danie.”
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści oraz prezentowane reklamy do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez nas gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych.
Korzystając z serwisu, bez zmiany ustawień w zakresie prywatności w ramach Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookie w Twojej przeglądarce oraz otrzymywaniem treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji poprzez przetwarzanie danych osobowych przez Carrefour sp. z o.o. na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji.
Dowiedź się więcej
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. W każdym momencie możesz też edytować Twoje preferencje w zakresie udzielonej zgody, w tym wycofać ją całkowicie, klikając w lub przechodzą na naszą stronę polityki prywatności.