Łosoś w winnym sosie z czarnuszką podany na soczewicy

Łosoś w winnym sosie z czarnuszką podany na soczewicy
Dania obiadowe
2
Łatwy
30 min.
Ocena 3

Składniki

  • filet z łososia 250 g
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka czarnuszki
  • łyżka kaparów
  • 20 g masła
  • 50 ml białego wina
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 60 g zielonej soczewicy
  • łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • łyżka soku z cytryny
  • garść rukoli
  • ćwiartki cytryny

 

Krok 1

Soczewicę gotujemy przez 20 min. na małym ogniu w 120 ml wody. W międzyczasie dodajemy łyżkę oliwy i szczyptę soli. Po zdjęciu z ognia dodajemy sok z cytryny, łyżkę zielonej pietruszki i dokładnie mieszamy. Filet z łososia myjemy, oprószamy solą i pieprzem, nacieramy oliwą. Pieczemy na patelni ok. 5 min., następnie przekładamy na drugą stronę. Pod koniec pieczenia posypujemy czarnuszką i dociskamy ją do ryby.

Krok 2

Na drugiej patelni roztapiamy masło i dolewamy wino. Po chwili dorzucamy kapary i smażymy ok. 3 min., cały czas mieszając. 
Na talerz wykładamy soczewicę. Następnie układamy na niej filet z łososia, który polewamy winnym sosem. Całość posypujemy rukolą oraz skrapiamy sokiem z cytryny.

„Do gotowania należy podchodzić lekko i z fantazją! Wzbogacić sos odrobiną wina, sypnąć przyprawami i elegancko podać danie.”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

15
29
 

0,5 l

30,58 zł/1 l

1
39
 

1 kg

7
69
 

0,4 kg

19,23 zł/1 kg

1
90
 

9,51 zł/1 kg

1
89
 

1 szt.

5
79
 

0,11 kg

52,64 zł/1 kg

2   
99
2
39
 

0,02 kg

119,50 zł/1 kg

-20%

Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród