Soczewicę gotujemy przez 20 min. na małym ogniu w 120 ml wody. W międzyczasie dodajemy łyżkę oliwy i szczyptę soli. Po zdjęciu z ognia dodajemy sok z cytryny, łyżkę zielonej pietruszki i dokładnie mieszamy. Filet z łososia myjemy, oprószamy solą i pieprzem, nacieramy oliwą. Pieczemy na patelni ok. 5 min., następnie przekładamy na drugą stronę. Pod koniec pieczenia posypujemy czarnuszką i dociskamy ją do ryby.
Na drugiej patelni roztapiamy masło i dolewamy wino. Po chwili dorzucamy kapary i smażymy ok. 3 min., cały czas mieszając.
Na talerz wykładamy soczewicę. Następnie układamy na niej filet z łososia, który polewamy winnym sosem. Całość posypujemy rukolą oraz skrapiamy sokiem z cytryny.
„Do gotowania należy podchodzić lekko i z fantazją! Wzbogacić sos odrobiną wina, sypnąć przyprawami i elegancko podać danie.”
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies