Łosoś w winnym sosie z czarnuszką podany na soczewicy

Łosoś w winnym sosie z czarnuszką podany na soczewicy
Dania obiadowe
2
Łatwy
30 min.
Ocena 3

Składniki

  • filet z łososia 250 g
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka czarnuszki
  • łyżka kaparów
  • 20 g masła
  • 50 ml białego wina
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 60 g zielonej soczewicy
  • łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • łyżka soku z cytryny
  • garść rukoli
  • ćwiartki cytryny

 

Krok 1

Soczewicę gotujemy przez 20 min. na małym ogniu w 120 ml wody. W międzyczasie dodajemy łyżkę oliwy i szczyptę soli. Po zdjęciu z ognia dodajemy sok z cytryny, łyżkę zielonej pietruszki i dokładnie mieszamy. Filet z łososia myjemy, oprószamy solą i pieprzem, nacieramy oliwą. Pieczemy na patelni ok. 5 min., następnie przekładamy na drugą stronę. Pod koniec pieczenia posypujemy czarnuszką i dociskamy ją do ryby.

Krok 2

Na drugiej patelni roztapiamy masło i dolewamy wino. Po chwili dorzucamy kapary i smażymy ok. 3 min., cały czas mieszając. 
Na talerz wykładamy soczewicę. Następnie układamy na niej filet z łososia, który polewamy winnym sosem. Całość posypujemy rukolą oraz skrapiamy sokiem z cytryny.

„Do gotowania należy podchodzić lekko i z fantazją! Wzbogacić sos odrobiną wina, sypnąć przyprawami i elegancko podać danie.”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Sól kujawska warzona spożywcza jodowana 1 kg
1 kg
0,85 zł/1 kg
0,85 zł
Mleczny Przystanek Masło ekstra bez laktozy 200 g
0,2 kg
24,95 zł/1 kg
4,99 zł
Halina Soczewica czerwona 500 g
0,05 kg
137,80 zł/1 kg
6,89 zł
Cytryny ważone
8,49 zł/1 kg
1,70 zł
Natka pietruszki pęczek
1 szt.
1,79 zł/1 szt.
1,79 zł
Carrefour Kapary w zalewie 200 g
0,2 kg
27,45 zł/1 kg
5,49 zł
Dary Natury Ekologiczna czarnuszka 50 g
0,05 kg
87,80 zł/1 kg
4,39 zł

Zobacz również inne przepisy