purée z zielonego groszku:
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Łososia myjemy, oczyszczamy i odcinamy skórę. Posypujemy solą oraz pieprzem. W blenderze łączymy pistacje, czosnek, parmezan, oliwę, skórkę z limonki, cebulę i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i blendujemy na gładką posypkę. Łososia umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pokrywamy z wierzchu pistacjową posypką. Pieczemy 15-20 min.
W międzyczasie przygotowujemy purée z zielonego groszku. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodajemy groszek. Odcedzamy i blendujemy na gładki krem z dodatkiem masła oraz soli. Podajemy jako dodatek do łososia. Możemy udekorować danie jogurtem greckim.
„W Boże Narodzenie w menu zielonego nie może zabraknąć. Pistacje i zielony groszek – zatwierdzam! Niech świąteczne talerze się zielenią! Dla zdrowia!”
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies