Łosoś w pistacjach z groszkowym purée

Łosoś w pistacjach z groszkowym purée
Dania obiadowe
2
Łatwy
30 min.
Ocena 3

Składniki

  • 300 g filetu z łososia
  • garść obranych pistacji
  • skórka starta z połowy limonki
  • sok z połowy limonki
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • pół ząbka czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • ćwiartka cebuli
  • łyżka zielonej pietruszki

purée z zielonego groszku:

  • 2 ziemniaki
  • 150 g zielonego groszku
  • łyżka masła
  • sól
  • łyżka jogurtu greckiego

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Łososia myjemy, oczyszczamy i odcinamy skórę. Posypujemy solą oraz pieprzem. W blenderze łączymy pistacje, czosnek, parmezan, oliwę, skórkę z limonki, cebulę i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i blendujemy na gładką posypkę. Łososia umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pokrywamy z wierzchu pistacjową posypką. Pieczemy 15-20 min. 

Krok 2

W międzyczasie przygotowujemy purée z zielonego groszku. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodajemy groszek. Odcedzamy i blendujemy na gładki krem z dodatkiem masła oraz soli. Podajemy jako dodatek do łososia. Możemy udekorować danie jogurtem greckim.

„W Boże Narodzenie w menu zielonego nie może zabraknąć. Pistacje i zielony groszek – zatwierdzam! Niech świąteczne talerze się zielenią! Dla zdrowia!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

1
69
 

1 szt.

25
69
 

0,2 kg

128,45 zł/1 kg

9
99
 

0,06 kg

166,50 zł/1 kg

1
29
 

0,02 kg

64,50 zł/1 kg

37
99
 

1 l

1
99
 

1 szt.

6
99
 

2 kg

3,50 zł/1 kg

10   
29
7
19
 

0,45 kg

15,98 zł/1 kg

-30%
12
59
 

0,2 kg

62,95 zł/1 kg

1
39
 

1 kg

3
49
 

0,18 kg

19,39 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród