Łosoś w pistacjach z groszkowym purée

Łosoś w pistacjach z groszkowym purée
Dania obiadowe
2
Łatwy
30 min.
Ocena 3

Składniki

  • 300 g filetu z łososia
  • garść obranych pistacji
  • skórka starta z połowy limonki
  • sok z połowy limonki
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • pół ząbka czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • ćwiartka cebuli
  • łyżka zielonej pietruszki

purée z zielonego groszku:

  • 2 ziemniaki
  • 150 g zielonego groszku
  • łyżka masła
  • sól
  • łyżka jogurtu greckiego

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Łososia myjemy, oczyszczamy i odcinamy skórę. Posypujemy solą oraz pieprzem. W blenderze łączymy pistacje, czosnek, parmezan, oliwę, skórkę z limonki, cebulę i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i blendujemy na gładką posypkę. Łososia umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pokrywamy z wierzchu pistacjową posypką. Pieczemy 15-20 min. 

Krok 2

W międzyczasie przygotowujemy purée z zielonego groszku. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodajemy groszek. Odcedzamy i blendujemy na gładki krem z dodatkiem masła oraz soli. Podajemy jako dodatek do łososia. Możemy udekorować danie jogurtem greckim.

„Jesień w Polsce jest złota, lecz w menu zielonego nie może zabraknąć. Pistacje i zielony groszek – zatwierdzam! Niech jesienią talerze się zielenią! Dla zdrowia!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Carrefour Ser Parmigiano Reggiano tarty 100 g
0,1 kg
99,90 zł/1 kg
9,99 zł
La Española Oliwa z oliwek extra virgin 250 ml
0,25 l
41,96 zł/1 l
10,49 zł
11,89 zł
PROMOCYJNA CENA
Natka pietruszki pęczek
1 szt.
1,79 zł/1 szt.
1,79 zł
Ziemniak słodki batat ważony
9,99 zł/1 kg
5,00 zł
Bonduelle Groszek zielony 400 g
0,4 kg
11,23 zł/1 kg
4,49 zł
5,99 zł
PROMOCYJNA CENA
Masło Ekstra 200g
0,2 kg
22,45 zł/1 kg
4,49 zł
Sól Kujawska 1 Kg
1 kg
0,85 zł/1 kg
0,85 zł
Piątnica Jogurt typu greckiego naturalny 150 g
0,15 kg
9,27 zł/1 kg
1,39 zł
1,79 zł
PROMOCYJNA CENA

Zobacz również inne przepisy