Łosoś w pistacjach z groszkowym purée

Łosoś w pistacjach z groszkowym purée
Dania obiadowe
2
Łatwy
30 min.
Ocena 3

Składniki

  • 300 g filetu z łososia
  • garść obranych pistacji
  • skórka starta z połowy limonki
  • sok z połowy limonki
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • pół ząbka czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • ćwiartka cebuli
  • łyżka zielonej pietruszki

purée z zielonego groszku:

  • 2 ziemniaki
  • 150 g zielonego groszku
  • łyżka masła
  • sól
  • łyżka jogurtu greckiego

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Łososia myjemy, oczyszczamy i odcinamy skórę. Posypujemy solą oraz pieprzem. W blenderze łączymy pistacje, czosnek, parmezan, oliwę, skórkę z limonki, cebulę i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i blendujemy na gładką posypkę. Łososia umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pokrywamy z wierzchu pistacjową posypką. Pieczemy 15-20 min. 

Krok 2

W międzyczasie przygotowujemy purée z zielonego groszku. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodajemy groszek. Odcedzamy i blendujemy na gładki krem z dodatkiem masła oraz soli. Podajemy jako dodatek do łososia. Możemy udekorować danie jogurtem greckim.

„W Boże Narodzenie w menu zielonego nie może zabraknąć. Pistacje i zielony groszek – zatwierdzam! Niech świąteczne talerze się zielenią! Dla zdrowia!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

1 szt.

1,49 zł

0,1 kg

101,50 zł/1 kg

10,15 zł

0,22 kg

36,32 zł/1 kg

7,99 zł

0,5 l

65,38 zł/1 l

32,69 zł

1 szt.

3,99 zł

2,99 zł

0,4 kg

12,50 zł/1 kg

5,00 zł
6,49 zł
-23%

0,2 kg

32,45 zł/1 kg

6,49 zł

1 kg

1,19 zł

0,18 kg

12,17 zł/1 kg

2,19 zł

Zobacz również inne przepisy