Łosoś w papilotach z mandarynkami

Łosoś w papilotach z mandarynkami
Dania obiadowe
2
Łatwy
45 min.
Ocena 3

Składniki

 

  • garść pomidorków koktajlowych
  • pół cukinii
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • świeży tymianek

Krok 1

Łososia myjemy, osuszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Skrapiamy go sokiem z cytryny i sokiem z jednej mandarynki.

Makaron gotujemy al dente, w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i odkładamy na bok. Cukinie kroimy w półksiężyce, a pomidorki koktajlowe przepoławiamy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Z papieru do pieczenia wycinamy dwa spore kwadraty. Na środku każdego układamy porcję makaronu tagliatelle, następnie po kilka kawałków cukinii oraz pomidorków koktajlowych.

Krok 2

Dodajemy kilka gałązek tymianku. Całość skrapiamy oliwą. Na wierzchu układamy filet z łososia, a na nim mandarynkę pokrojoną w plasterki. Papilotki zawijamy tak, aby cała potrawa została szczelnie owinięta. Całość wstawiamy do piekarnika na 25 min. Ok. 5 minut przed końcem pieczenia odchylamy papilotki, aby łosoś się nieco zrumienił. Danie podajemy skropione cytryną oraz polane oliwą.

"Gdy poinformowałem szefa kuchni, że zjadłbym konia z kopytami, na talerzu otrzymałem łososia z mandarynkami. Uznałem to za swego rodzaju brawurę, lecz dałem mu szansę. I tak oto przyjąłem to danie w poczet moich ulubionych".


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

La Española Oliwa z oliwek extra virgin 250 ml
0,25 l
47,56 zł/1 l
11,89 zł
Sól Kujawska 1 Kg
1 kg
0,85 zł/1 kg
0,85 zł
Prymat Pieprz czarny mielony 20 g
0,02 kg
64,50 zł/1 kg
1,29 zł
Tymianek świeży
1 szt.
5,99 zł/1 szt.
5,99 zł
Lubella Makaron gniazda wstęgi tagliatelle 400 g
0,4 kg
12,48 zł/1 kg
4,99 zł

Zobacz również inne przepisy