Łosoś w papilotach z mandarynkami

Łosoś w papilotach z mandarynkami
Dania obiadowe
2
Łatwy
45 min.
Ocena 3

Składniki

 

  • garść pomidorków koktajlowych
  • pół cukinii
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • świeży tymianek

Krok 1

Łososia myjemy, osuszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Skrapiamy go sokiem z cytryny i sokiem z jednej mandarynki.

Makaron gotujemy al dente, w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i odkładamy na bok. Cukinie kroimy w półksiężyce, a pomidorki koktajlowe przepoławiamy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Z papieru do pieczenia wycinamy dwa spore kwadraty. Na środku każdego układamy porcję makaronu tagliatelle, następnie po kilka kawałków cukinii oraz pomidorków koktajlowych.

Krok 2

Dodajemy kilka gałązek tymianku. Całość skrapiamy oliwą. Na wierzchu układamy filet z łososia, a na nim mandarynkę pokrojoną w plasterki. Papilotki zawijamy tak, aby cała potrawa została szczelnie owinięta. Całość wstawiamy do piekarnika na 25 min. Ok. 5 minut przed końcem pieczenia odchylamy papilotki, aby łosoś się nieco zrumienił. Danie podajemy skropione cytryną oraz polane oliwą.

"Gdy poinformowałem szefa kuchni, że zjadłbym konia z kopytami, na talerzu otrzymałem łososia z mandarynkami. Uznałem to za swego rodzaju brawurę, lecz dałem mu szansę. I tak oto przyjąłem to danie w poczet moich ulubionych".


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

7
20
 

~ 0,7 kg

10,29 zł/1 kg

5
99
 

0,25 kg

23,96 zł/1 kg

3
59
 

~ 0,38 kg

9,45 zł/1 kg

21
99
 

0,5 l

43,98 zł/1 l

1
79
 

1 kg

1
49
 

0,02 kg

74,50 zł/1 kg

3
60
 

~ 0,45 kg

7,99 zł/1 kg

9
39
 

0,5 kg

18,78 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu