Łososia myjemy, osuszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Skrapiamy go sokiem z cytryny i sokiem z jednej mandarynki.
Makaron gotujemy al dente, w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i odkładamy na bok. Cukinie kroimy w półksiężyce, a pomidorki koktajlowe przepoławiamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Z papieru do pieczenia wycinamy dwa spore kwadraty. Na środku każdego układamy porcję makaronu tagliatelle, następnie po kilka kawałków cukinii oraz pomidorków koktajlowych.
Dodajemy kilka gałązek tymianku. Całość skrapiamy oliwą. Na wierzchu układamy filet z łososia, a na nim mandarynkę pokrojoną w plasterki. Papilotki zawijamy tak, aby cała potrawa została szczelnie owinięta. Całość wstawiamy do piekarnika na 25 min. Ok. 5 minut przed końcem pieczenia odchylamy papilotki, aby łosoś się nieco zrumienił. Danie podajemy skropione cytryną oraz polane oliwą.
"Gdy poinformowałem szefa kuchni, że zjadłbym konia z kopytami, na talerzu otrzymałem łososia z mandarynkami. Uznałem to za swego rodzaju brawurę, lecz dałem mu szansę. I tak oto przyjąłem to danie w poczet moich ulubionych".
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2023Ustawienia cookies