Łosoś w miodowej marynacie podany z sałatką z dynii i kaszy bulgur

Łosoś w miodowej marynacie podany z sałatką z dynii i kaszy bulgur
Dania obiadowe
2
Łatwe
45min+

Składniki

  • 300 g łososia JZNC
  • 2 łyżki miodu JZNC
  • 3 łyżki sosu sojowego Carrefour
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku JZNC
  • 1 łyżka oleju Carrefour BIO
  • 1/2 dyni hokkaido
  • 100 g kaszy bulgur Carrefour BIO
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku JZNC
  • 2 łyżki oleju Carrefour BIO
  • garść jarmużu
  • 2 łyżki sosu sojowego Carrefour

Krok 1

Łososia myjemy, kroimy na dwa kawałki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. W osobnej miseczce mieszamy starty imbir, starty czosnek, oliwę, miód, sok z cytryny oraz sos sojowy. Całość dokładnie mieszamy. Powstałą marynatą polewamy łososia i odstawiamy go do lodówki na ok 1 h. Piekarnik nagrzewamy do 180C. Pieczemy łososia ok 15 min. W trakcie możemy podlać odrobiną wody.

Krok 2

Kaszę bulgur gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Dynię kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ok 10 min na łyżce oleju, aż zmięknie. Jarmuż rwiemy na mniejsze kawałki i zalewamy wrzątkiem na 1 min. Następnie odcedzamy. Na druga patelnię wlewamy łyżkę oleju, dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz starty czosnek. Całość mieszamy kilka minut do zarumienienia. Dodajemy dynię, ugotowaną kaszę oraz jarmuż. Całość mieszamy. Doprawiamy na końcu sosem sojowym.

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

24
26
 

~ 0,45 kg

53,90 zł/1 kg

9
49
 

0,25 kg

37,96 zł/1 kg

4
49
 

0,125 l

35,92 zł/1 l

4
97
 

~ 0,18 kg

27,59 zł/1 kg

2
00
 

~ 0,04 kg

49,99 zł/1 kg

5
99
 

1 szt.

7
19
 

0,4 kg

17,98 zł/1 kg

4
19
 

0,15 kg

27,93 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu