Łosoś w cytrusach podany z frytkami z batatów

Łosoś w cytrusach podany z frytkami z batatów
Dania obiadowe
2
Łatwy
35 min.
Ocena 3

Składniki

  • 3 dzwonka z łososia
  • pomarańcza
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka soli morskiej
  • duży batat
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • świeży tymianek

 

Krok 1

Łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Po 10 min. pieczenia układamy na wierzchu plasterki pomarańczy i posypujemy solą morską. Pieczemy jeszcze przez 10 min. Po wyjęciu dekorujemy świeżym tymiankiem. 

Krok 2

Batata obieramy ze skórki i kroimy w słupki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą. Pieczemy przez 20 min. i podajemy razem z łososiem.

„Kulinarnej rutynie mówię: nie! Dlatego zarządzam na świąteczny obiad łososia z nutą pomarańczy, a zamiast tradycyjnych frytek polecam pieczone frytki z batatów. Bezdyskusyjnie pyszne!”

Polecamy również na obiad w Boże Narodzenie


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

3
00
 

9,99 zł/1 kg

4
05
 

8,99 zł/1 kg

4
99
 

1 kg

5
00
 

19,99 zł/1 kg

1
55
 

0,02 kg

77,50 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu