Łosoś w cytrusach podany z frytkami z batatów

Łosoś w cytrusach podany z frytkami z batatów
Dania obiadowe
2
Łatwy
35 min.
Ocena 3

Składniki

  • 3 dzwonka z łososia
  • pomarańcza
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka soli morskiej
  • duży batat
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • świeży tymianek

 

Krok 1

Łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Po 10 min. pieczenia układamy na wierzchu plasterki pomarańczy i posypujemy solą morską. Pieczemy jeszcze przez 10 min. Po wyjęciu dekorujemy świeżym tymiankiem. 

Krok 2

Batata obieramy ze skórki i kroimy w słupki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą. Pieczemy przez 20 min. i podajemy razem z łososiem.

„Kulinarnej rutynie mówię: nie! Dlatego zarządzam na obiad łososia z nutą pomarańczy, a zamiast tradycyjnych frytek polecam pieczone frytki z batatów. Bezdyskusyjnie pyszne!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Pomarańcze ważone
6,99 zł/1 kg
1,75 zł
Cytryny ważone
7,99 zł/1 kg
1,60 zł
o'Sole Sól morska drobnoziarnista jodowana 1 kg
1 kg
2,99 zł/1 kg
2,99 zł
4,19 zł
PROMOCYJNA CENA
BIO ZIEMNIAKI SŁODKIE LUZ
17,99 zł/1 kg
9,00 zł
Carrefour Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia 1 l
1 l
23,99 zł/1 l
23,99 zł
Prymat Pieprz czarny mielony 20 g
0,02 kg
54,50 zł/1 kg
1,09 zł
1,29 zł
PROMOCYJNA CENA
Tymianek duży, świeży
1 szt.
5,29 zł/1 szt.
5,29 zł

Zobacz również inne przepisy