Łosoś w cytrusach podany z frytkami z batatów

Łosoś w cytrusach podany z frytkami z batatów
Dania obiadowe
2
Łatwy
35 min.
Ocena 3

Składniki

  • 3 dzwonka z łososia
  • pomarańcza
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka soli morskiej
  • duży batat
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • świeży tymianek

 

Krok 1

Łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Po 10 min. pieczenia układamy na wierzchu plasterki pomarańczy i posypujemy solą morską. Pieczemy jeszcze przez 10 min. Po wyjęciu dekorujemy świeżym tymiankiem. 

Krok 2

Batata obieramy ze skórki i kroimy w słupki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą. Pieczemy przez 20 min. i podajemy razem z łososiem.

„Kulinarnej rutynie mówię: nie! Dlatego zarządzam na obiad łososia z nutą pomarańczy, a zamiast tradycyjnych frytek polecam pieczone frytki z batatów. Bezdyskusyjnie pyszne!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Pomarańcze ważone
6,59 zł/1 kg
1,65 zł
Cytryny ważone
9,79 zł/1 kg
1,96 zł
o'Sole Sól morska drobnoziarnista jodowana 1 kg
1 kg
4,19 zł/1 kg
4,19 zł
Ziemniak słodki batat ważony
9,99 zł/1 kg
5,00 zł
Helcom Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia 500 ml
0,5 l
37,98 zł/1 l
18,99 zł
Prymat Pieprz czarny mielony 20 g
0,02 kg
69,50 zł/1 kg
1,39 zł

Zobacz również inne przepisy