Łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Po 10 min. pieczenia układamy na wierzchu plasterki pomarańczy i posypujemy solą morską. Pieczemy jeszcze przez 10 min. Po wyjęciu dekorujemy świeżym tymiankiem.
Batata obieramy ze skórki i kroimy w słupki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą. Pieczemy przez 20 min. i podajemy razem z łososiem.
„Kulinarnej rutynie mówię: nie! Dlatego zarządzam na świąteczny obiad łososia z nutą pomarańczy, a zamiast tradycyjnych frytek polecam pieczone frytki z batatów. Bezdyskusyjnie pyszne!”
Polecamy również na obiad w Boże Narodzenie
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies