Łosoś pieczony w papilotach, z bobem i szparagami

Łosoś pieczony w papilotach, z bobem i szparagami
Dania obiadowe
2-3
Łatwe
45min

Składniki

  • 2 x 200 g łososia Jakość z Natury Carrefour
  • 200 g bobu
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 10 zielonych szparagów 
  • 2 łyżki oliwy Carrefour BIO
  • 3 łyżki kaparów Carrefour
  • cytryna
  • garść bazylii
  • garść mięty
  • sól
  • pieprz

 

Krok 1

Bób gotujemy do  miękkości w lekko osolonej wodzie. Obieramy ze skórki i przesypujemy do miski. Lekko rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekane kapary, starty czosnek, sok z połowy cytryny, oliwę, posiekaną bazylię oraz miętę. Całość mieszamy.

Krok 2

Szparagi przekrawamy na pół i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Na szparagach kładziemy łososia. Na wierzchu układamy pastę z bobu. Całość zawijamy w tzw. „cukierek” i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C, na ok. 15-20 min. Przed podaniem skrapiamy cytryną.