Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy oraz łyżkę masła. Dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Podsmażamy kilka chwil, następnie wsypujemy ryż, doprawiamy kurkumą, papryką oraz kuminem. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię. Smażymy całość ok 3 min. Po tym czasie dodajemy wino oraz obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora. Smażymy ok. 2 min. Następnie, partiami, wlewamy bulion, czekając aż poprzednia część odparuje.
Pod koniec dodajemy połowę porcji parmezanu i mieszamy. Odstawiamy z ognia. Dodajemy łyżkę masła, pozostały parmezan oraz posiekaną pietruszkę. Podajemy ciepłe.
„Domowe risotto może smakować jak wykwintne danie z włoskiej restauracji. Wystarczy dobra strategia i kilka chwil na jej realizację. Przepis pozostawiam do dyspozycji. Oczywistym jest, że warto spróbować.”
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2023Ustawienia cookies