Lekko gotowany schab w sosie z pieczarkami podany z komosą ryżową

Lekko gotowany schab w sosie z pieczarkami podany z komosą ryżową
Dania obiadowe
3
Łatwy
120 min.
Ocena 3

Składniki

  • 3 kotleciki ze schabu
  • 2 łyżeczki masła
  • łyżeczka oliwy
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • szczypta tymianku
  • szczypta oregano
  • 500 ml wody
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 150 g pieczarek
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 120 g komosy ryżowej

Krok 1

Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła oraz oliwę. Podsmażamy  drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Doprawiamy oregano oraz tymiankiem. Po kilku minutach dolewamy wodę oraz sos sojowy i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Plasterki schabu wkładamy do sosu, zmniejszamy ogień i gotujemy go ok 80-90 min. W międzyczasie przekładamy na druga stronę.

Komosę gotujemy do miękkości wedle instrukcji na opakowaniu. Pieczarki myjemy, kroimy w ćwiartki i podsmażamy na suchej patelni. Po kilku minutach dodajemy łyżeczkę masła i podsmażamy na złoty kolor. Odkładamy na bok.

Krok 2

Około 10. min przed końcem gotowania dokładamy do mięsa pieczarki.  Następnie dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Gdy sos zgęstnieje posypujemy go natką pietruszki. Mięso podajemy z komosa ryżową i ulubioną sałatką.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

17
11
 

~ 0,8 kg

21,39 zł/1 kg

15
39
 

0,2 kg

76,95 zł/1 kg

30
99
 

0,25 l

123,96 zł/1 l

4
49
 

1 kg

1
99
 

1 szt.

2
69
 

0,008 kg

336,25 zł/1 kg

1
55
 

0,01 kg

155,00 zł/1 kg

1
25
 

1,5 l

0,83 zł/1 l

4
19
 

0,125 l

33,52 zł/1 l

6
39
 

0,4 kg

15,98 zł/1 kg

15
49
 

0,4 kg

38,73 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu