Krewetki myjemy pod bieżącą wodą. Najpierw odrywamy głowę, następnie pozbywamy się pancerzyka wraz z ogonkiem. W kolejnym kroku nacinamy krewetkę wzdłuż całego grzbietu i usuwamy ciemną żyłkę czyli jelito (dzięki temu krewetka nie będzie gorzka.) Gdy obierzemy i oczyścimy wszystkie krewetki płuczemy je w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Za pomocą obieraczki julienne kroimy nieobraną cukinie na spaghetti.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy posiekany na plasterki czosnek, chili. Krewetki obsmażamy po każdej ze stron po ok 2 min . Następnie dodajemy spaghetti z cukinii i całość podsmażamy kolejne 2 min. Tak przygotowane danie wykładamy na talerz, dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe, świeżą bazylię, doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec danie polewamy oliwą z oliwek.
„Nie ma postępu bez eksperymentów. Tym razem zarządzam cukinię w postaci spaghetti.”
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies