Lekkie spaghetti z cukinii z krewetkami

Lekkie spaghetti z cukinii z krewetkami
Dania obiadowe
2
Średni
30 min.
Ocena 4.5

Składniki

  • ok. 20 krewetek
  • ząbek czosnku
  • kawałek papryczki chili
  • 2 cukinie
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • pęczek świeżej bazylii
  • 4 łyżki oliwy Terre d'Italia
  • limonka
  • sól, pieprz marki Carrefour

Krok 1

Krewetki myjemy pod bieżącą wodą. Najpierw odrywamy głowę, następnie pozbywamy się pancerzyka wraz z ogonkiem. W kolejnym kroku nacinamy krewetkę wzdłuż całego grzbietu i usuwamy ciemną żyłkę czyli jelito (dzięki temu krewetka nie będzie gorzka.) Gdy obierzemy i oczyścimy wszystkie krewetki płuczemy je w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym.    

Za pomocą obieraczki julienne kroimy nieobraną cukinie na spaghetti. 

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy posiekany na plasterki czosnek, chili.  Krewetki obsmażamy po każdej ze stron po ok 2 min . Następnie dodajemy spaghetti z cukinii i całość podsmażamy kolejne 2 min.  Tak przygotowane danie wykładamy na talerz, dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe, świeżą bazylię, doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec danie polewamy oliwą z oliwek.

„Nie ma postępu bez eksperymentów. Tym razem zarządzam cukinię w postaci spaghetti.”

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

9
65
 

1 szt.

1
15
 

1 szt.

3
30
 

~ 0,38 kg

8,69 zł/1 kg

8
79
 

0,24 kg

36,63 zł/1 kg

6
99
 

1 szt.

2
19
 

1 szt.

1
25
 

0,02 kg

62,50 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu