Lekkie spaghetti z cukinii z krewetkami

Lekkie spaghetti z cukinii z krewetkami
Dania obiadowe
2
Średni
30 min.
Ocena 4.5

Składniki

  • ok. 20 krewetek
  • ząbek czosnku
  • kawałek papryczki chili
  • 2 cukinie
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • pęczek świeżej bazylii
  • 4 łyżki oliwy Terre d'Italia
  • limonka
  • sól, pieprz marki Carrefour

Krok 1

Krewetki myjemy pod bieżącą wodą. Najpierw odrywamy głowę, następnie pozbywamy się pancerzyka wraz z ogonkiem. W kolejnym kroku nacinamy krewetkę wzdłuż całego grzbietu i usuwamy ciemną żyłkę czyli jelito (dzięki temu krewetka nie będzie gorzka.) Gdy obierzemy i oczyścimy wszystkie krewetki płuczemy je w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym.    

Za pomocą obieraczki julienne kroimy nieobraną cukinie na spaghetti. 

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy posiekany na plasterki czosnek, chili.  Krewetki obsmażamy po każdej ze stron po ok 2 min . Następnie dodajemy spaghetti z cukinii i całość podsmażamy kolejne 2 min.  Tak przygotowane danie wykładamy na talerz, dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe, świeżą bazylię, doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec danie polewamy oliwą z oliwek.

„Nie ma postępu bez eksperymentów. Tym razem zarządzam cukinię w postaci spaghetti.”

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Czosnek tuba 3 sztuki
1 szt.
6,59 zł/1 szt.
6,59 zł
CUKINIA 2 SZTUKI
0,3 kg
33,30 zł/1 kg
9,99 zł
Mutti Pulpa Pomidory drobno krojone bez skórek z czosnkiem 400 g
0,4 kg
14,23 zł/1 kg
5,69 zł
Bazylia świeża
1 szt.
4,99 zł/1 szt.
4,99 zł
LIMONKA SZTUKA
1 szt.
1,69 zł/1 szt.
1,69 zł
o'Sole Sól Vita z potasem o obniżonej zawartości sodu jodowana 1 kg
1 kg
9,99 zł/1 kg
9,99 zł
Carrefour Pieprz czarny mielony 20 g
0,02 kg
44,50 zł/1 kg
0,89 zł

Zobacz również inne przepisy