sos:
Do rondelka wlewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulkę i podsmażamy. Następnie wlewamy passatę i gotujemy na niewielkim ogniu. Doprawiamy bazylią, rozmarynem, sola i pieprzem. Gdy sos stanie się gesty, odstawiamy na bok.
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Różyczki brokułów gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 4-5 min. Następnie odcedzamy i blendujemy (nie na gładką masę, zostawiamy wyczuwalne cząstki) Dodajemy mąkę owsianą oraz jajko. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i rozmarynem. Formujemy placek na pizzę i przekładamy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy spód pizzy ok. 10 min, do zarumienienia.
Po wyjęciu z piekarnika smarujemy sosem pomidorowym, następnie kładziemy pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę. Całość posypujemy kukurydzą oraz startym serem mozzarella. Wkładamy z powrotem do piekarnika na 10 min. Podajemy na ciepło, posypane listkami świeżej bazylii.
„Mówią: jedz więcej zielonego i mają rację. Jednak pamiętaj: nawet ciasto do pizzy może spełniać ten warunek, szczególnie jeśli jest przygotowane z brokułów. Próbowałem – wyborne! Polecam."
0,75 kg
22,65 zł/1 kg
0,5 l
30,58 zł/1 l
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies