Łazanki z młodą kapustą i pomidorami

Łazanki z młodą kapustą i pomidorami
Dania obiadowe
4
Łatwe
1h
Ocena 4

Składniki

  • 100g łazanek
  • 200g wędzonego boczku
  • 200g wędzonej kiełbasy
  • 4-5 szalotki 
  • 2 łyżki masła klarowanego 
  • 1 por
  • 1 młoda kapusta 
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie 
  • 4 pomidory malinowe
  • 350ml bulionu
  • Pęczek koperku
  • 1 łyżka majeranku
  • Pieprz, sól 

Krok 1

W garnuszku gotujemy mocno osoloną wodę i wrzucamy makaron. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

W większym garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy posiekane szalotki i boczek, podsmażamy aż tłuszcz  się wytopi. Por oraz kiełbasę kroimy i dodajemy do reszty. Całość smażymy przez około 10 minut. Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy je ze skórki, kroimy je w dużą kostkę. Kapustę przekrajamy na pół i odcinamy twardą końcówkę, kroimy na większe kawałki. 

 

Krok 2

Kapustę oraz pomidory dodajemy do garnka, zalewamy bulionem. Dorzucamy liście laurowe, ziela angielskie oraz majeranek, całość dusimy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i gotujemy do momentu, aż większość płynu odparuje. Na sam koniec siekamy koperek i razem z makaronem dorzucamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

0,5 kg

7,38 zł/1 kg

3,69 zł
4,49 zł
-18%

0,12 kg

39,92 zł/1 kg

4,79 zł

0,2 kg

49,95 zł/1 kg

9,99 zł

1 szt.

4,99 zł

3,99 zł/1 kg

6,78 zł

0,005 kg

458,00 zł/1 kg

2,29 zł

0,015 kg

66,00 zł/1 kg

0,99 zł
1,29 zł
-23%

0,5 kg

23,98 zł/1 kg

11,99 zł

0,066 kg

83,18 zł/1 kg

5,49 zł

1 szt.

1,79 zł

0,015 kg

76,67 zł/1 kg

1,15 zł

0,02 kg

54,50 zł/1 kg

1,09 zł

0,035 kg

65,43 zł/1 kg

2,29 zł

Zobacz również inne przepisy