Łazanki z młodą kapustą i pomidorami

Łazanki z młodą kapustą i pomidorami
Dania obiadowe
4
Łatwe
1h
Ocena 4

Składniki

  • 100g łazanek
  • 200g wędzonego boczku
  • 200g wędzonej kiełbasy
  • 4-5 szalotki 
  • 2 łyżki masła klarowanego 
  • 1 por
  • 1 młoda kapusta 
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie 
  • 4 pomidory malinowe
  • 350ml bulionu
  • Pęczek koperku
  • 1 łyżka majeranku
  • Pieprz, sól 

Krok 1

W garnuszku gotujemy mocno osoloną wodę i wrzucamy makaron. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

W większym garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy posiekane szalotki i boczek, podsmażamy aż tłuszcz  się wytopi. Por oraz kiełbasę kroimy i dodajemy do reszty. Całość smażymy przez około 10 minut. Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy je ze skórki, kroimy je w dużą kostkę. Kapustę przekrajamy na pół i odcinamy twardą końcówkę, kroimy na większe kawałki. 

 

Krok 2

Kapustę oraz pomidory dodajemy do garnka, zalewamy bulionem. Dorzucamy liście laurowe, ziela angielskie oraz majeranek, całość dusimy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i gotujemy do momentu, aż większość płynu odparuje. Na sam koniec siekamy koperek i razem z makaronem dorzucamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

5
75
 

0,4 kg

14,38 zł/1 kg

6
49
 

0,1 kg

64,90 zł/1 kg

16
79
 

0,25 kg

67,16 zł/1 kg

4
99
 

1 szt.

12
97
 

~ 2,6 kg

4,99 zł/1 kg

2
39
 

0,005 kg

478,00 zł/1 kg

1
55
 

0,015 kg

103,33 zł/1 kg

7
99
 

0,5 kg

15,98 zł/1 kg

5
99
 

1 szt.

1
49
 

0,015 kg

99,33 zł/1 kg

1
29
 

0,02 kg

64,50 zł/1 kg

2
29
 

0,035 kg

65,43 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu