W garnuszku gotujemy mocno osoloną wodę i wrzucamy makaron. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
W większym garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy posiekane szalotki i boczek, podsmażamy aż tłuszcz się wytopi. Por oraz kiełbasę kroimy i dodajemy do reszty. Całość smażymy przez około 10 minut. Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy je ze skórki, kroimy je w dużą kostkę. Kapustę przekrajamy na pół i odcinamy twardą końcówkę, kroimy na większe kawałki.
Kapustę oraz pomidory dodajemy do garnka, zalewamy bulionem. Dorzucamy liście laurowe, ziela angielskie oraz majeranek, całość dusimy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i gotujemy do momentu, aż większość płynu odparuje. Na sam koniec siekamy koperek i razem z makaronem dorzucamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2023Ustawienia cookies